Η πτώση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, που κατερρίφθη από πύραυλο σε περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας μπορεί να συνιστά «έγκλημα πολέμου» κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με την ύπατη αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι. 

Ads

Την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας, της Αυστραλίας και της Μαλαισίας απέκλεισαν τελικά το ενδεχόμενο να αναπτύξουν μια διεθνή, οπλισμένη αποστολή για να φρουρεί την τοποθεσία όπου συνετρίβη το αεροσκάφος Boeing 777 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία καθώς εκτιμούν ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η αποστολή να εμπλακεί στην σύγκρουση που λαμβάνει χώρα στην περιοχή. 

«Ακόμη και μια στρατιωτική επέμβαση πολύ μεγάλης κλίμακας δεν θα μας εξασφάλιζε το πλεονέκτημα» σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

Εν τω μεταξύ, ανεστάλη η προσπάθεια 30 ιατροδικαστών και άοπλων Ολλανδών αστυνομικών να προσεγγίσουν το σημείο της συντριβής, εξαιτίας των σφοδρών μαχών που σημειώθηκε νωρίτερα την Κυριακή στην περιοχή της συντριβής. Στόχος των εμπειρογνωμόνων είναι να ερευνήσουν τα αίτια της συντριβής, που αποδίδεται σε κατάρριψη, αλλά και να ανασύρουν τις 69 σορούς των επιβαινόντων που δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί.

Ads

Κίεβο: Ισχυρή έκρηξη από πύραυλο δείχνουν τα μαύρα κουτιά
 
Στο μεταξύ σύμφωνα με το Κίεβο τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους δείχνουν ότι αυτό υπέστη αποσυμπίεση που οφείλεται σε μια «ισχυρή έκρηξη» την οποία προκάλεσε ένας πύραυλος. 
 
«Τα στοιχεία των καταγραφέων που βρίσκονταν στο αεροσκάφος δείχνουν ότι η καταστροφή και η πτώση του αεροσκάφους προκλήθηκαν από μια τεράστια αποσυμπίεση που οφείλεται με μια έκρηξη εξαιτίας των διατρήσεων που προκάλεσε η έκρηξη ενός πυραύλου στην άτρακτο» δήλωσε σχετικά ο Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος Τύπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας. Υποστήριξε δε, ότι η πληροφορία προέρχεται από «ειδικούς που ανέλυσαν τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους»
 
Το ολλανδικό Συμβούλιο Ασφαλείας που έχει αναλάβει τις έρευνες ρωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ωστόσο δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει αυτές τις πληροφορίες. «Προτιμάμε να περιμένουμε να αποκτήσουμε μία πληρέστερη εικόνα για το τι συνέβη από το να δημοσιεύουμε αποσπασματικές πληροφορίες εδώ και εκεί» σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου.
 
Σημειώνεται ότι η Βρετανία έχει επιφορτιστεί με το έργο να μεταφορτώσει τα δεδομένα από τα δύο μαύρα κουτιά που ανασύρθηκαν από το σημείο της συντριβής και να παραδώσει τις πληροφορίες στους διεθνείς ερευνητές προκειμένου να τα αναλύσουν.

ΗΠΑ: Ιδού οι αποδείξεις εμπλοκής της Ρωσίας

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, κατηγόρησε εκ νέου την Ρωσία ότι εξοπλίζει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. 

Ο Κέρι, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, τον κάλεσε «να σταματήσει την αποστολή βαρέων όπλων, τις ρίψεις ρουκετών και τα πυρά πυροβολικού από τη Ρωσία στην Ουκρανία και να αρχίσει να συμβάλει σε μια αποκλιμάκωση της σύγκρουσης». Από την πλευρά του ο Λαβρόφ «απαίτησε από τον Κέρι να διατάξει τους υποτελείς του να σταματήσουν να εμποδίζουν πλέον τον ΟΑΣΕ να επιτελεί το έργο του μέσω των παρατηρητών του». Παράλληλα διέψευσε το γεγονός ότι το Κρεμλίνο στηρίζει ένοπλα τους αυτονομιστές – κάτι που ο Κέρι δεν δέχθηκε.

Παρόλα αυτά και οι δυο συμφώνησαν ότι «είναι σημαντικό να εφαρμοστεί μια εκεχειρία στην περιοχή των συγκρούσεων στην Ουκρανία και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους αντιμαχόμενους, με βάσει τους μηχανισμούς της συμφωνίας της Γενεύης τον Απρίλιο».

Ακόμη ο Σεργκέι Λαβρόφ σε δηλώσεις του εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. δεν θα πετύχουν τον στόχο τους και ότι το μόνο που θα γίνει είναι να κάνουν την Ρωσία οικονομικά ανεξάρτητη. Όπως ανέφερε, η Μόσχα δεν θα λάβει μέτρα αντεκδίκησης ούτε θα ενεργήσει «υστερικά» σε απάντηση των δυτικών κυρώσεων. Την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστήριξε την άποψη ότι οι κυρώσεις δεν είναι αρκετές

Σημειώνεται ότι οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας έχουν δεχθεί ισχυρά πλήγματα μετά την κατάρριψη του boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών. Ήδη οι σχέσεις είχαν διαρραγεί από την ουκρανική κρίση. Πλέον διατυπώνονται ευθείες εκατέρωθεν κατηγορίες για στήριξη των δυο πλευρών – του Κιέβου και των αυτονομιστών. Στην σύγκρουση έχει περάσει και ο Τύπος με κορυφαία φυλοδυτικά έντυπα να βάλλουν κατά του Ρώσου Προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν. 

Την προηγούμενη εβδομάδα εκτοξεύθηκαν αλληλοκατηγορίες για βομβαρδισμό θέσεων του ουκρανικού στρατού από τους Ρώσους και το αντίστροφο. Σήμερα το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε στην δημοσιότητα μια δορυφορική φωτογραφία που όπως υποστηρίζει καταδεικνύει ότι τα ρωσικά στρατεύματα βάλλουν με ρουκέτες σε ουκρανικό έδαφος. 

image