Ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε να συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2024, ακόμη και αν καταδικαστεί για κακούργημα, λέγοντας ότι αν χρειαστεί, θα κάνει προεκλογική εκστρατεία από τη φυλακή.

Ads

«Δεν θα φύγω ποτέ», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ στο Politico σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αεροπλάνο του μεταξύ δύο προεκλογικών εκδηλώσεων. Απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο να δώσει χάρη στον εαυτό του, λέγοντας ότι «δεν έκανα τίποτα κακό».

Η αμερικανική νομοθεσία δεν απαγορεύει στον Τραμπ να θέσει υποψηφιότητα ενώ του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

«Αυτοί είναι κακοποιοί και εκφυλισμένοι που με κυνηγούν» είπε, συνεχίζοντας την εμπρηστική ρητορική για να περιγράψει τους αντιπάλους του και την ποινική του δίωξη.

Ads

Τα προκλητικά σχόλια του Τραμπ έγιναν δύο ημέρες αφότου το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης του απήγγειλε κατηγορίες για 37 ποινικά αδικήματα που σχετίζονται με τον κακό χειρισμό απόρρητων εγγράφων και την παρεμπόδιση της έρευνας του υπουργείου για το θέμα.

Ο Τραμπ, ο οποίος είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών με στόχο να αρπάξει το χρίσμα του κόμματος για να αναμετρηθεί με τον Τζο Μπάιντεν για τον Λευκό Οίκο, είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει ομοσπονδιακές κατηγορίες – μια εξαιρετική στιγμή στην αμερικανική ιστορία.

Ο Τραμπ έχει ήδη αρχίσει να εκμεταλλεύεται τις κατηγορίες για να προσπαθήσει να απευθύνει έκκληση στους Ρεπουμπλικάνους για υποστήριξη, προβάλλοντάς τες ως ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι πολιτικοί αντίπαλοι προσπαθούν να τον διώξουν.

«Η γελοία και αβάσιμη απαγγελία κατηγοριών από το οπλισμένο τμήμα αδικίας της κυβέρνησης Μπάιντεν θα καταγραφεί ως μία από τις πιο φρικτές καταχρήσεις εξουσίας στην ιστορία της χώρας μας», δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος της Τζόρτζια.

Έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής στην εκδήλωση από τους υποστηρικτές του, ανέφερε το Associated Press.

Περίπου το 48% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Τραμπ θα έπρεπε να είχε παραπεμφθεί σε δίκη για τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του ABC/Ipsos, ενώ το 35% πιστεύει ότι δεν θα έπρεπε να είχε παραπεμφθεί.

Υπάρχει σημαντική κομματική διάσπαση στις απαντήσεις που αντανακλά τις βαθιές διαιρέσεις των ΗΠΑ: Το 86% των αυτοπροσδιοριζόμενων Δημοκρατικών λέει ότι θα έπρεπε να του είχε απαγγελθεί κατηγορία, ενώ το 67% των αυτοπροσδιοριζόμενων Ρεπουμπλικάνων λέει ότι δεν θα έπρεπε.

«Ανισόρροπος»

Το κατηγορητήριο, που δημοσιοποιήθηκε προχθές Παρασκευή, τού προσάπτει 37 αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων της «παράνομης παρακράτησης πληροφοριών που αφορούν την εθνική ασφάλειας», της «παρακώλυσης της δικαιοσύνης» καθώς και της «ψευδούς κατάθεσης».

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε ήδη στην άσκηση δίωξης σε βάρος του με σειρά αναρτήσεων στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social που έχει δημιουργήσει ο ίδιος και με βίντεο που μεταφόρτωσε στο Twitter, χαρακτηρίζοντας «ανισόρροπο» τον ειδικό εισαγγελέα που έχει αναλάβει την έρευνα, τον Τζακ Σμιθ, καταγγέλλοντας ανάμιξη στις εκλογές που κατ’ αυτόν είναι ενορχηστρωμένη από τον αντίπαλό του, τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο τελευταίος δήλωσε πως «δεν έχει μιλήσει» με τον υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησής του για την υπόθεση.

«Μου επιτίθενται επειδή είμαστε ξανά μπροστά από τον Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις, με διαφορά», ισχυρίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και δεν υπάρχει καμιά δημοσκόπηση που να του δίνει σαφές προβάδισμα, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο.
Το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης γενικά μέχρι τώρα συσπειρώνεται γύρω από τον κ. Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Κέβιν Μακάρθι, παρότι η σχέση του με τον θυελλώδη μεγιστάνα δεν είναι ακριβώς θερμή, στηλίτευσε τη δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου, κάνοντας λόγο για «μαύρη μέρα» για τις ΗΠΑ.

Και ο κυβερνήτης της Φλόριντας, ο Ρον ΝτεΣάντις, ο κυριότερος αντίπαλος του στην εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για την προεδρία, κατήγγειλε επίσης την «εργαλειοποίηση» του υπουργείου Δικαιοσύνης και τη χρήση του ως «όπλου».

*Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ