Κατηγορίες για χρήση όπλου μαζικής καταστροφής, οι οποίες, σε περίπτωση καταδίκης, μπορεί να ισοδυναμούν με θανατική ποινή, απαγγέλθηκαν την Δευτέρα ενάντια στον 19χρονο βασικό ύποπτο για τη διπλή έκρηξη στο μαραθώνιο της Βοστόνης, μαζί με το νεκρό αδελφό του, Τζοχάρ Τσαρνάεφ.

Ads

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Τσαρνάεφ αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για κακόβουλη καταστροφή περιουσίας με φονικά εκρηκτικά.

Οι κατηγορίες της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης των ΗΠΑ «αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο είτε της θανατικής ποινής είτε της ισόβιας ή ιδιαίτερα μακρόχρονης κράτησης», συμπληρώνεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.

Ο 19χρονος Τσαρνάεφ νοσηλεύεται τραυματισμένος στο νοσοκομείο Μπέθ Ίσραελ, όπου του απαγγέλθηκαν επίσημες κατηγορίες.  Δεν μπορεί να μιλήσει καθώς έχει τραυματιστεί στο λαιμό, όμως επικοινωνεί με γραπτά σημειώματα και απαντά σε ερωτήσεις.  

Ads

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ ανακοίνωσε πως ο 19χρονος δεν θα δικαστεί ως εχθρικός μαχητής, καθώς υπήρξε σχετική φημολογία, κυρίως από πλευράς μελών του Κογκρέσου τα οποία ανήκουν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
 
«Δεν πρόκειται να τον μεταχειριστούμε ως εχθρικό μαχητή. Θα δικάσουμε τον τρομοκράτη αυτόν μέσα από το πολιτικό δικαστικό σύστημα. Βάσει των αμερικανικών νόμων, οι πολίτες των ΗΠΑ δεν μπορούν να δικαστούν από στρατιωτικές ειδικές επιτροπές», επισήμανε.

Διαβάστε επίσης: Με το σταγονόμετρο οι πληροφορίες από τον Τσαρνάεφ