Οι «28» ηγέτες της Ευρώπης για άλλη μια φορά κατέληξαν σε γενικόλογα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό ζήτημα, καλώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ να εξετάσουν, «ως θέμα προτεραιότητας», τις πρόσφατες προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με την οδηγία για τις επιστροφές μεταναστών, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου και την Ευρωπαϊκή Συνοριακή και Ακτοφυλακή.

Ads

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επεσήμανε στην επίσημη ανακοίνωσή του ότι, «ενώ ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων στα σύνορα της ΕΕ μειώθηκε κατά 95% από τον Οκτώβριο του 2015, κάποιες εσωτερικές και πρόσφατα εξωτερικές ροές χρήζουν προσοχής».

Παράλληλα τόνισε τη σημασία της περαιτέρω πρόληψης της παράνομης μετανάστευσης και της ενίσχυσης της συνεργασίας με χώρες καταγωγής και διέλευσης, ιδίως στη Βόρεια Αφρική, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εταιρικής σχέσης.

Σημείωσε επίσης, ότι πρέπει να ενισχυθεί η καταπολέμηση των δικτύων λαθρεμπορίου ανθρώπων.

Ads

Τέλος, οι «28» τόνισαν ότι πρέπει «να γίνουν περισσότερα για να διευκολυνθούν οι αποτελεσματικές επιστροφές» και ότι «οι υφιστάμενες συμφωνίες επανεισδοχής πρέπει να εφαρμοστούν καλύτερα, χωρίς διακρίσεις σε όλα τα κράτη μέλη».