Η Ρωσία δεν θα ματαιώσει τα σχέδιά της να παραδώσει ένα εξελιγμένο σύστημα αεροπορικής άμυνας στη Συρία παρά τις έντονες αντιδράσεις δυτικών κρατών, διότι θεωρεί ότι αυτό θα συμβάλλει να αποτραπούν οι πιο «θερμοκέφαλοι» να επέμβουν στη σύρραξη η οποία διαρκεί δύο χρόνια στη χώρα, ξεκαθάρισε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Ads

Η Μόσχα κατηγόρησε παράλληλα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά», αφήνοντας την ισχύ του εμπάργκο που είχε επιβάλει η ίδια στις πωλήσεις όπλων στη Συρία να εκπνεύσει.
 
Το Ισραήλ και η Γαλλία αξίωσαν από τη Μόσχα να μην παραδώσει τα πυραυλικά συστήματα υψηλής ακρίβειας S-300 στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία αντιμετωπίζει μια εξέγερση που υποστηρίζεται από δυτικά και αραβικά κράτη.
 
Ο Ριάμπκοφ άφησε να γίνει σαφές όμως πως η Μόσχα θεωρεί ότι τα συστήματα αυτά είναι χρήσιμα για την αποτροπή μιας ξένης επέμβασης.
 
«Θεωρούμε ότι η παράδοση των όπλων αυτών είναι ένας παράγοντας σταθεροποίησης και ότι τέτοια βήματα με πολλούς τρόπους αποτρέπουν ορισμένους θερμοκέφαλους από το να εξερευνήσουν σενάρια βάσει των οποίων η σύρραξη αυτή θα μπορούσε να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα με τη συμμετοχή ξένων δυνάμεων», επισήμανε ο Ριάμπκοφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
 
Η ρωσική κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει εάν και κατά πόσον οι S-300 παραδόθηκαν ήδη στη Συρία κι ο Ριάμπκοφ απέφυγε να γίνει πιο σαφής.
 
«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω ότι αυτές οι παραδόσεις έχουν γίνει, μπορώ μόνο να πω ότι δεν θα τις αρνηθούμε», σημείωσε ο Ριάμπκοφ. «Βλέπουμε ότι το ζήτημα αυτό ανησυχεί πολλούς από τους εταίρους μας, αλλά δεν έχουμε καμιά βάση για να αναθεωρήσουμε την θέση μας σε αυτή τη σφαίρα».
 
Αντιδρά το Ισραήλ
 
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν δήλωσε σήμερα ότι οι παραδόσεις των S-300 δεν έχουν γίνει ακόμη -και ότι τα συστήματα αυτά δεν έχουν καν φύγει από τη Ρωσία- και τόνισε ότι η χώρα του «θα αντιδράσει» σε μια τέτοια περίπτωση. Η δήλωση του Γιαλόν φάνηκε να έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του επικεφαλής της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, που είχε υποστηρίξει την περασμένη εβδομάδα πως τα συστήματα αυτά αντιαεροπορικής άμυνας βρίσκονταν καθ’ οδόν προς τη Συρία.
 
«Οι παραδόσεις δεν έχουν γίνει και ελπίζω ότι δεν θα γίνουν. Αλλά εάν, ο μη γένοιτο, (οι S-300) φθάσουν στη Συρία, ξέρουμε τι να κάνουμε», ανέφερε ο Γιαλόν κατά την διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Κνέσετ, της ισραηλινής βουλής.
 
Σύμφωνα με το ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού, ο Γιαλόν αναφέρθηκε με τη φράση αυτή σε νέες αεροπορικές επιδρομές που θα μπορούσαν να εξαπολύσουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Ήδη το Ισραήλ είχε προχωρήσει σε επιδρομές στις αρχές του μήνα στο συριακό έδαφος για να εμποδίσει, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους, τη μεταφορά όπλων από τη Συρία στη λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ.
 
Χέιγκ: Ίσως εξοπλίσουμε τους αντάρτες πριν τον Αύγουστο
 
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας έκανε σαφές σήμερα ότι δεν θεωρεί πως η κυβέρνησή του πρέπει να περιμένει ως την 1η Αυγούστου, όταν θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, για να λάβει και να εφαρμόσει την απόφαση να εξοπλίσει τους Σύρους αντικαθεστωτικούς μαχητές. Σημείωσε πάντως πως δεν έχει ακόμα ληφθεί μια τέτοια απόφαση.
 
«Πρέπει να κάνω μια διόρθωση για ένα θέμα που απασχολεί. Ξέρω ότι έγινε συζήτηση περί μιας υποτιθέμενης προθεσμίας που λήγει τον Αύγουστο. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ σε δηλώσεις του στη δημόσια ραδιοφωνία του BBC, προσθέτοντας ότι η Βρετανία «δεν έχει αποκλείσει» το να παραδώσει όπλα στους αντάρτες πριν από τον Αύγουστο και ότι δεν θα ενεργήσει μόνη εάν αποφασίσει να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.