Σχεδόν μισό χρόνο μετά τη καταστροφή στο εργοστάσιο ρούχων στη Ράνα Πλάζα του Μπαγκλαντές στις 24 Απριλίου, τα ποσοστά των θυμάτων δεν έχουν λάβει αποζημίωση ούτε επίδομα ασθενείας ανέρχεται στο 94%, ενώ το 63% των επιζώντων μετά το τραγικό συμβάν είχαν επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία.  

Ads

Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της Actionaid που διενεργήθηκε ώστε να καταμετρηθούν οι ανάγκες των επιζώντων. Η οργάνωση επικοινώνησε με 1509 επιζώντες και 788 οικογένειες που θρήνησαν θύματα στη καταστροφή, και πήρε τις προσωπικές τους καταθέσεις για την αντιμετώπιση που έλαβαν μετά το δυστύχημα. 

Η 21χρονη Ναζνίν Ακχτέρ Νάζμα έχασε τον σύζυγο της μετά τη κατάρρευση του κτιρίου ενώ η ίδια όταν την ξέθαψαν από τα χαλάσματα ήταν έγκυος το παιδί τους. «Την προηγούμενη μέρα, ακούσαμε ότι μια ρωγμή είχε εμφανιστεί στο δεύτερο όροφο, αλλά ο προιστάμενος μας ανακοίνωσε ότι το κτίριο ήταν ασφαλές και μας απείλησε ότι θα μας κρατήσει ένα μηνιάτικο αν δεν πηγαίναμε στη δουλειά. Όταν με βρήκαν ένιωσα μια ανακούφιση όταν ο γιατρός μου είπε ότι το μωρό στη κοιλιά μου ήταν καλά, αλλά τώρα φοβάμαι ότι δεν θα τα καταφέρω να το συντηρήσω. Δεν μου έχουν δώσει καμία αποζημίωση. Χρωστάω 5 νοίκια και σύντομα οι μαγαζάτορες θα σταματήσουν να μου δίνουν τρόφιμα με πίστωση», δηλώνει η Ναζνίν.

Aπό την έρευνα προκύπτει ότι τα θύματα αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα οι άμεσες ανάγκες τους να μην είναι δυνατό να καλυφθούν ειδικότερα όταν το 90% των θυμάτων δεν έχει αποταμιεύσεις, αφού οι χαμηλοί μισθοί τους δεν επέτρεπαν κάτι τέτοιο.

Ads

Ο μισθός του εργάτη σε εργοστάσιο ρούχων στη χώρα είναι 28 ευρώ το μήνα ενώ τα μηνιαία έξοδα μιας οικογένειας για ρύζι είναι 14,5 ευρώ. 

Οι διαπραγματεύσεις για τις αποζημιώσεις οδηγούνται από τη Διεθνή Συνδικαλιστική Ένωση, ενώ προεδρεύει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και πρότειναν ένα ποσό των 54.080.155 ευρώ για τις αποζημιώσεις συνολικά, με τις πολυεθνικές να πρέπει να καταβάλουν 24.306.104 ευρώ. 

Στις 30 Σεπτεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπαγκλαντές πρότεινε αποζημίωση ύψους 16.700 ευρώ σε κάθε οικογένεια νεκρού, 8.700 με 13.800 σε κάθε ακρωτηριασμένο και 18.600 ευρώ σε κάθε επιζώντα με πλήρη παράλυση. Έως τώρα, η εταιρεία Primark στην οποία ανήκε το εργοστάσιο έχει δώσει περίπου 140 ευρώ σε 3.300 άτομα ενώ η κυβέρνηση έδωσε το ποσό των 26 ευρώ σε 777 άτομα. 

«Είναι απαράδεκτο ότι τεράστιες πολυεθνικές εταιρείες και η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές έχουν παρατήσει τα θύματα στη τύχη τους. Ως Actionaid πιέζουμε ώστε τα θύματα να πάρουν δίκαιη αποζημίωση. Καλούμε επίσης, τις εταιρείες να υπογράψουν το Σύμφωνο για την Ασφάλεια, μια συμφωνία πενταετούς διάρκειας που δεσμεύει τις εταιρείες να υιοθετήσουν έναν ελάχιστο κανονισμό ασφαλείας στη βιομηχανία ρούχων του Μπαγκλαντές», δήλωσε ο Γεράσιμος Κουβαράς, από την Actionaid Ελλάς και συμπλήρωσε πως «οι καταναλωτές δεν πρέπει να δέχονται το γεγονός ότι οι εργάτες του Μπαγκλαντές πληρώνονται με τόσο χαμηλούς μισθούς που δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε τις ανάγκες των τροφίμων και επιπλέον να κινδυνεύουν να πλακωθούν από ετοιμόρροπα κτίρια στο όνομα του κέρδους μεγάλων πολυεθνικών»