Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παραδέχθηκε σήμερα ότι ακόμα δεν έχει αποκτήσει… smartphone, αλλά δεσμεύθηκε να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός «ψηφιακού μέλλοντος» για την Ένωση.

Ads

Ο Γιούνκερ έκανε το σχόλιο αυτό κατά τη διάρκεια δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας, η οποία έχει μεταμορφώσει τη μετασοβιετική της οικονομία εν μέρει χάρη στη νέα τεχνολογία.

Καθώς η κυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης – για πρώτη φορά στην ιστορία της, αντικαθιστώντας το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του Brexit – ο πρωθυπουργός Γιούρι Ράτας ζήτησε να υπάρξει νέα ελεύθερη μεταφορά δεδομένων στην ΕΕ προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ένωση.

«Δεν θα έπρεπε να το πω, αλλά οφείλω να το πω: Δεν έχω ακόμα smartphone. Κατά συνέπεια, δεν θα μπορούσα να γίνω πρωθυπουργός της Εσθονίας, αυτό θα ήταν απολύτως αδύνατον», δήλωσε ο 62χρονος, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, σε συνέντευξη Τύπου μετά τις δηλώσεις του Ράτας.

Ads

«Ο Γιούρι το γνώριζε αυτό και γι’ αυτό μου έστειλε, όπως τον 19ο αιώνα, μια καρτ ποστάλ προσκαλώντας με στο Ταλίν», συνέχισε ο Γιούνκερ. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ο Γιούνκερ χρησιμοποιεί ένα παλιό μοντέλο φιλανδικής εταιρίας.

«Αλλά ακόμα και χωρίς να έχω τεχνικές γνώσεις, γνωρίζω ότι το μέλλον μας είναι ψηφιακό», επέμεινε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η ψηφιακή (τεχνολογία) είναι το DNA της χώρας σας και χρειάζεται να γίνει μέρος του ευρωπαϊκού DNA», δήλωσε στον Ράτας.

Αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο ψηφιακής αγοράς στην Επιτροπή του Γιούνκερ στις Βρυξέλλες είναι ένας πρώην Εσθονός πρωθυπουργός. Η ατζέντα της Κομισιόν, που έχει τη στήριξη των εθνικών κυβερνήσεων, περιλαμβάνει δεσμεύσεις για τη δημιουργία μιας «ψηφιακής ενιαίας αγοράς» για την Ευρώπη και την προώθηση τεχνολογικών επενδύσεων.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε ότι αναμένει η προεδρία της Εσθονίας να καταγράψει αξιοσημείωτη πρόοδο ιδιαίτερα στα θέματα της ψηφιακής πολιτικής», δήλωσε ο Ράτας. «Η ελεύθερη μεταφορά δεδομένων είναι προϋπόθεση για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά».

«Προκειμένου να καταστεί δυνατή η ελεύθερη μεταφορά δεδομένων στην Ευρώπη, πρέπει να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια. Προς αυτό το στόχο, χρειάζεται να εστιάσουμε επίσης σε θέματα κυβερνοασφάλειας», πρόσθεσε ο Ράτας. Η Εσθονία δημιούργησε τις δικές της άμυνες στον κυβερνοχώρο φοβούμενη προβλήματα από τη γειτονική Ρωσία.