Η κυβέρνηση Σοσιαλιστών – Ciudadanos, όπως αναμενόταν, δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τo ισπανικό κοινοβούλιο, καθώς υπέρ ψήφισμα μόλις 130 βουλευτές εκ των συνολικά 350. Τα δύο κόμματα, που συμφώνησαν σε κυβερνητική συνεργασία τις προηγούμενες ημέρες, θα ζητήσουν και πάλι ψήφο εμπιστοσύνης, πιθανότατα την Παρασκευή. Στη δεύτερη ψηφοφορία απαιτείται η απλή πλειοψηφία, επί των παρευρισκομένων.

Ads

Ωστόσο και πάλι θεωρείται δύσκολο η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και ο λόγος είναι πως τα δύο άλλα μεγάλα κόμματα, οι Podemos και το Λαϊκό Κόμμα, δεν φαίνονται διατεθειμένα να απέχουν από τη διαδικασία.

Τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ υπερψήφισαν μόνο οι βουλευτές του κόμματός του και του Ciudadanos. Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, οι Podemos, το Izquierda Unida (IU Ενωμένη Αριστερά) και τέσσερα περιφερειακά κόμματα από την Χώρα των Βάσκων και την Καταλωνία καταψήφισαν τον Σάντσεθ. Από τη διαδικασία απείχαν οι βουλευτές ενός μικρού κόμματος από τις Κανάριες Νήσους.