Ο αστυνομικός που σκότωσε τον Αφροαμερικανό Φιλάντο Καστίλ στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου στη Μινεσότα υποστηρίζει ότι άνοιξε πυρ επειδή ο τελευταίος είχε όπλο κι όχι εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του.

Ads

Αυτό υποστήριξε ο δικηγόρος του αστυνομικού, Τζερόνιμο Γιάνεζ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι ο αστυνομικός άνοιξε πυρ δεν είχε καμία σχέση με ρατσιστικά κίνητρα.

Την Τετάρτη ο Φιλάντο Καστίλ, ένας 32χρονος Αφροαμερικανός, σκοτώθηκε από τα πυρά του αστυνομικού, ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του, μπροστά στα μάτια της συντρόφου του και της 4χρονης κόρης της στο Φάλκον Χάιτς, κοντά στο Σεντ Πολ της Μινεσότα στη διάρκεια ενός ελέγχου για έναν σπασμένο προβολέα.

Είχε «άλλους λόγους από την παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για να σταματήσει το αυτοκίνητο», σημείωσε επίσης ο συνήγορος του Γιάνεζ, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει τους λόγους. Ο Φιλάντο Καστίλ «δεν ακολουθούσε τις οδηγίες του αστυνομικού», πρόσθεσε.

Ads

Στο βίντεο, που τράβηξε με το κινητό της τηλέφωνο η σύντροφος του Καστίλ, βλέπει κανείς τον 32χρονο υπάλληλο κυλικείου σχολείου να κάθεται στη θέση του οδηγού με τη μπλούζα του γεμάτη αίματα, ενώ τελεί υπό την απειλή του όπλου ενός αστυνομικού.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Η σύντροφός του λέει ότι ο αστυνομικός πυροβόλησε τον Καστίλ την ώρα που αυτός έψαχνε για την ταυτότητά του. Σύμφωνα με την ίδια, ο Καστίλ είχε ενημερώσει τον αστυνομικό ότι είχε στην κατοχή του ένα όπλο, για το οποίο είχε άδεια.

Ο Καστίλ ήταν ο δεύτερος Αφροαμερικανός που σκοτώθηκε από την αστυνομία σε μια εβδομάδα, μετά τον θάνατο του Άλτον Στέρλινγκ, ενός πλανόδιου πωλητή, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά ενός αστυνομικού στη Λουιζιάνα.

Διαβάστε επίσης: