Η Βόρεια Κορέα δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια και καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν την «εχθρική» -όπως τη χαρακτηρίζει- πολιτική τους.

Ads

Σύμφωνα με τη Βόρεια Κορέα το οπλοστάσιο της χώρας έχει σαφώς αμυντικούς στόχους και «δεν έχει στόχο να απειλήσει κάποιον, ή να εξασφαλίσει οικονομικά ανταλλάγματα».

Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή που δέχεται πιέσεις για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον αφοπλισμό, σχεδιάζει στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά κοντά στα θαλάσσια σύνορα με τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Η ενέργεια αυτή εκτιμάται ότι θα κλιμακώσει την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.

Η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί τις στρατιωτικές απειλές εναντίον της Νότιας Κορέας σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της ενόψει της επανάληψης των εξαμερών διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα στρατιωτικές μονάδες στα δύο κορεατικά κράτη αντάλλαξαν πυρά πυροβολικού κοντά σε μια διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, επεισόδιο που δεν είχε θύματα, αλλά προκάλεσε προβλήματα στο χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας και υποχώρηση της ισοτιμίας του νοτιοκορεατικού νομίσματος.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα κάνει ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη δυτική ακτή της, από το Σάββατο μέχρι τη Δευτέρα και προειδοποίησε ότι στη θαλάσσια περιοχή των ασκήσεων απαγορεύεται η ναυσιπλοϊα, σύμφωνα με την Υδρογραφική και Ωκεανογραφική Υπηρεσία της Νότιας Κορέας.