Ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία επικρατεί στην Ευρώπη, σχετικά με την ενεργειακή ασφάλειά της, ενώ ο μεγαλύτερος φόβος σχετικά με το κλείσιμο του Nord Stream 1 φαίνεται πως μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Ads

Η ρωσική Gazprom, έχει κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου του συγκεκριμένου αγωγού, για λόγους συντήρησης, όπως κάνει κάθε χρόνο, ενώ η λειτουργία θεωρητικά προβλέπεται να συνεχιστεί στις 21 Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης: Η Ευρώπη και η Ελλάδα ενώπιον ενεργειακού κράχ

Ωστόσο, ήδη εμφανίστηκαν «μαύρα σύννεφα», αφού ο ρωσικός κολοσσός αναφέρει τώρα πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού, ενώ παράλληλα δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι θα αποσταλεί από τον Καναδά η γερμανική τουρμπίνα που κρίνεται κρίσιμη για την ομαλή λειτουργία του αγωγού. Η τουρμπίνα πάντως έχει σταλεί εδώ και καιρό για επιδιόρθωση, αλλά οι καθυστερήσεις οφείλονται στις κυρώσεις που έχει επιβάλλει ο Καναδάς στη Ρωσία.

Ads

«Η Gazprom δεν έχει στην κατοχή της κανένα έγγραφο που επιτρέπει στη Siemens να βγάλει από τον Καναδά τον κινητήρα της τουρμπίνας αερίου» που η Οτάβα λέει ωστόσο πως θέλει να επιστρέψει στο Βερολίνο, ανέφερε η Gazprom σε μια ανακοίνωση. «Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατό να εξαγάγουμε αντικειμενικό συμπέρασμα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης σχετικά με τη λειτουργία με πλήρη ασφάλεια» του αγωγού, προσθέτει ο όμιλος.

Διαβάστε επίσης: Ασκήσεις αισιοδοξίας ενώπιον ενός «πολιτικού εφιάλτη»

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της Gazprom, σύμφωνα με την οποία δεν διαθέτει έγγραφα που δείχνουν ότι η Siemens έλαβε άδεια να φέρει από τον Καναδά μια τουρμπίνα αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1.

«Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις της Gazprom», δήλωσε εκπρόσωπος για το υπουργείο και πρόσθεσε πως η Siemens ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο προγραμματισμού έτσι ώστε η μεταφορά και η ανάπτυξη να μπορέσουν να λάβουν χώρα το ταχύτερο δυνατό.

Επιπλέον, στις 20 Ιουλίου αναμένεται η παρουσίαση του έκτακτου σχεδίου της Κομισιόν σε περίπτωση μη επαναλειτουργίας του αγωγού, καθώς οι ανησυχίες για μόνιμη διακοπή είναι διάχυτες, με τη Γαλλία να εκτιμά ότι είναι και το πιθανότερο σενάριο.