Ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας ναύαρχος Βλαντιμίρ Βισότσκι δεν απέκλεισε την προοπτική δημιουργίας ρωσικής ναυτικής βάσης στην Τουρκία ή την Ελλάδα, με δηλώσεις του που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.

Ads

«Η Ρωσία ενδιαφέρεται να έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού πλοίων του πολεμικού ναυτικού της στο εξωτερικό», δήλωσε ο ναύαρχος και συνέχισε: «Αν πρόκειται για την Ανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο, εκεί είναι η Τουρκία και η Ελλάδα. Οι μεν και οι δε, μας δίνουν τέτοιες δυνατότητες. Πέραν αυτού, σήμερα βελτιώθηκαν σημαντικά οι σχέσεις μας με την Ιταλία αλλά, σε αυτή τη περίπτωση, μιλάμε πλέον για Δυτική Μεσόγειο».

Ο Ρώσος ναύαρχος απέφυγε να διευκρινίσει εάν έχουν υπάρξει κάποιας μορφής διαβουλεύσεις με τις χώρες, που ανέφερε ως παράδειγμα και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παρόμοια θέματα έχουν ήδη τεθεί ή θα τεθούν άμεσα στις διμερείς συνομιλίες».

«Η δυνατότητα να διατηρείς βάση στο εξωτερικό είναι καλή, αλλά πρέπει να γίνεται σταδιακά, συνυπολογίζοντας τις δυνατότητες της χώρας», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και περιέγραψε ως πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση το σύστημα των απλών επισκέψεων των πλοίων. Αναπτύσσοντας τον στρατηγικό σχεδιασμό της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ο Ρώσος ναύαρχος ανέφερε πως αυτήν την περίοδο οι σχέσεις της χώρας του με την Ιταλία βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο.

Ads

Σήμερα, η Ρωσία διαθέτει μόνο μία ναυτική βάση, τεχνικής υποστήριξης στη Μεσόγειο, αυτή στο Ταρτούς της Συρίας, όπου έχουν αρχίσει εργασίες εκσυγχρονισμού από το ρωσικό ναυτικό. Η βάση θα μπορεί να υποδέχεται και να εξυπηρετεί βαριά πολεμικά πλοία, καταδρομικά και αεροπλανοφόρα και από βάση ανεφοδιασμού και τεχνικής εξυπηρέτησης θα μετατραπεί σε ναυτική βάση πλήρους λειτουργικότητας. Σήμερα, η ρωσική τεχνική βάση αποτελείται από δύο πλωτά αγκυροβόλια, μια πλωτή επισκευαστική βάση, που αντικαθίσταται κάθε έξι μήνες, αποθήκες, θαλάμους και διάφορα διοικητικά κτίρια, αλλά η κατάστασή της δεν ικανοποιεί πλέον τις ανάγκες και τα ενισχυόμενα συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή.

Σημειώνεται πάντως πως ο ναύαρχος Βισότσκι χθες άκουσε τα εξ’ αμάξης από τον πρόεδρο Μεντβέντεφ για την καταστροφή μιας ναυτικής βάσης από τις πυρκαγιές που κατακαίνε τη χώρα.