Για προσφυγή της Κύπρου στον Μηχανισμό πριν το τέλος του τρέχοντος μήνα λόγω της έκθεσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας σε ελληνικό χρέος, μιλά δημοσίευμα του Reuters.
 

Ads

«Το ζήτημα είναι επείγον. Γνωρίζουμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 30 Ιουνίου και έχουμε λίγες ημέρες μέχρι τότε», δήλωσε ο Βάσσος Σιαρλή, υπουργός Οικονομικών της χώρας.
 
Ερωτηθείς για το αν ένα πιθανό αίτημα της Κύπρου προς τους εταίρους της θα αφορά αποκλειστικά με τις τράπεζες, ο κ. Σιαρλή δήλωσε ότι θα κατά τη γνώμη του θα ήταν ένα «συνολικό» πακέτο, βασισμένο στην υπάρχουσα πρακτική.
 
«Όταν κάποιος κάνει αίτηση για στήριξη λαμβάνει υπόψη όλα τα ζητήματα, μεταξύ αυτών και των αναγκών που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον. Συνεπώς θα είναι ένα συνολικό αίτημα που θα καλύπτει όχι μόνο τις τωρινές συνθήκες και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες», σημείωσε.
 
Ο ίδιος δεν προχώρησε σε εκτίμηση για το ύψος της βοήθειας που θα μπορούσε να χρειαστεί η κυπριακή οικονομία, η οποία αποτελεί το 0,2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
 
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι εκπρόσωπος της ΕΕ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σχετικό αίτημα από την Κύπρο. Ίδια εικόνα έρχεται και από το ΔΝΤ.
 
Σύμφωνα με το Reuters, η ιστορία της κυπριακής οικονομίας έχει δείξει ότι συνήθως η χώρα βρίσκει διέξοδο μέσω δανεισμού από τη Ρωσία ή από Άραβες, ενώ πρόσφατα εντόπισε μεγάλα ενεργειακά αποθέματα. Βέβαια, προστίθεται, τα έσοδα από την τελευταία αυτή δραστηριότητα, δεν μπορούν να σώσουν την κατάσταση άμεσα.