Δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία ο πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κάλεσε δε τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και τους Σοσιαλδημοκράτες να σχηματίσουν γρήγορα μια νέα κυβέρνηση.

Ads

Το Σύνταγμα της Γερμανίας δεν ευνοεί κυβερνήσεις μειοψηφίας, όμως αυτές παραμένουν μια επιλογή, δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel ο Σόιμπλε. 

«Μια σταθερή συμμαχία ανάμεσα στην Ένωση (Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές, CDU και CSU) και το SPD (Σοσιαλδημοκράτες) θα ήταν προτιμότερη», τόνισε, προσθέτοντας ότι η καγκελάριος εξακολουθεί να μπορεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας. «Μπορεί να λειτουργήσει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο», δήλωσε όταν ερωτήθηκε γι’ αυτό το ενδεχόμενο.

Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό συνασπισμού θα πρέπει να ολοκληρωθούν «το συντομότερο», δήλωσε επισημαίνοντας πως η Μπούντεσταγκ δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί πλήρως μέχρι να σχηματισθεί κυβέρνηση.

Ads

Διαβάστε επίσης: Έφτασε το τέλος της Μέρκελ;

Πάντως οι συνομιλίες δεν είναι εύκολες. Οι Σοσιαλδημοκράτες απέρριψαν το αίτημα της CSU για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, περιπλέκοντας τις διερευνητικές συνομιλίες που πρόκειται να αρχίσουν μεταξύ των κομμάτων στις 7 Ιανουαρίου.

Επίσης η CSU απορρίπτει την ιδέα μιας «όλο και πιο στενής» Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία υποστηρίζει ο ηγέτης του SPD Μάρτιν Σουλτς.

Ακόμη μια νέα δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από την εφημερίδα Die Welt, έδειξε πως εξασθενεί η υποστήριξη προς την Μέρκελ.

Η δημοσκόπηση έδειξε πως το 46% των ερωτηθέντων θέλουν να παραιτηθεί αμέσως η Μέρκελ από τη καγκελαρία, ενώ ένα 17% των ερωτηθέντων είπε ότι θα πρέπει να παραιτηθεί αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες για έναν συνασπισμό με το SPD.