Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο Euroworking Group (EwG) για την πορεία της υλοποίησης των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης και τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά δεν αναμένεται σήμερα κάποια απόφαση από το EwG για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκ. ευρώ.

Ads

Το EwG δεν αναμένεται να εγκρίνει σήμερα την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκ. ευρώ που συνδέονται με την δεύτερη αξιολόγηση, επειδή δεν φαίνεται να υπάρχει σαφής εικόνα για τις ληξιπρόθεσμες πληρωμές που έκανε το κράτος προς ιδιώτες.

Aύριο, Τρίτη, έχει προγραμματισθεί συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του κ. Χουλιαράκη με τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα αρχίσουν να φτάνουν στην Αθήνα από τις 10-11 Σεπτεμβρίου.

Ads

Οι επικεφαλής των αποστολών της Κομισιόν, του ΔΝΤ, του ESM και της ΕΚΤ αναμένονται λίγες ημέρες αργότερα.

Στην Αθήνα εκτιμούν ότι οι διαβουλεύσεις θα εντατικοποιηθούν μετά τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου ενώ οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν μετά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιείται στα μέσα Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον.

Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει αυξημένες λήξεις ομολόγων και δανείων μέχρι το 2019 οπότε δεν υπάρχει η πίεση της χρηματοδότησής τους. Επιπλέον, η χώρα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα.