Τουλάχιστον 19 άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν ποδοπατήθηκαν στη διάρκεια του φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής Love Parade στη γερμανική πόλη Duisburg, ενώ ακόμα 340 τραυματίστηκαν εκ των οποίων οι 10 σοβαρά. Οι θάνατοι σημειώθηκαν εξαιτίας τους μαζικού πανικού που προκλήθηκε στη σήραγγα εισόδου στο χώρο του φεστιβάλ. Μεταξύ των νεκρών είναι και ένας Ολλανδός, ένας Αυστραλός, ένας Ιταλός και ένας Κινέζος, τα στοιχεία των οποίων δεν δημοσιοποιήθηκαν.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, επικράτησε πανικός γύρω στις 5:00 μ.μ. του Σαββάτου όταν οι αρχές προσπάθησαν να εμποδίσουν τον κόσμο να εισέλθει στον χώρο του φεστιβάλ. Χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στη σήραγγα καθώς ο χώρος του φεστιβάλ είχε ήδη γεμίσει και ορισμένοι επιχείρησαν να επιστρέψουν, ενώ άλλοι εξακολουθούσαν να προσπαθούν να εισέλθουν.
Ελικόπτερα των σωστικών συνεργείων προσγειώθηκαν στον παρακείμενο αυτοκινητόδρομο ενώ τα μέλη των σωστικών συνεργείων με δυσκολία μπόρεσαν να προσεγγίσουν το χώρο του δυστυχήματος. Ο Ralf Klauck αστυνομικός διευθυντής του Duisburg είχε κάνει λόγο για “χαοτική” κατάσταση. Τα ακριβή αίτια της τραγωδίας ερευνά η αστυνομία.
Οι αρχές αποφάσισαν να μην εκκενώσουν τον χώρο του φεστιβάλ αμέσως, φοβούμενες μην υπάρξει νέο ατύχημα, και προχώρησαν σε σταδιακή απομάκρυνση του κόσμου. Το τηλεοπτικό δίκτυο WDR μετέδωσε ότι 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούσαν το μουσικό γεγονός. Τα άτομα που παρακολουθούσαν τις μουσικές εκδηλώσεις συνέχισαν να διασκεδάζουν μη γνωρίζοντας τι είχε συμβεί στη σήραγγα της εισόδου. Ένας από τους διοργαμνωτές ανακοίνωσε ότι μετά την τραγωδία το φεστιβάλ δεν πρόκειται να διεξαχθεί ξανά.
Καταγγελίες κατά των διοργανωτών διατυπώνουν αυτόπτες μάρτυρες την επομένη της τραγωδίας. «Είδα νεκρούς μέσα στη σήραγγα. Άλλοι ήταν ακόμη ζωντανοί αλλά αναίσθητοι, άλλοι έκλαιγαν», περιγράφει η 18χρονη Ανέκε Κιούπερς. «Όλος ο κόσμος συνέχισε να χορεύει, ενώ μπορεί κάποιος φίλος τους να ήταν ανάμεσα στους νεκρούς. Επειδή έχω εκπαιδευτεί για παροχή πρώτων βοηθειών, προσπάθησα να βοηθήσω. Ο κόσμος υπέφερε από αφυδάτωση, μερικοί ήταν μεθυσμένοι ή είχαν πάρει ναρκωτικά», προσθέτει.
«Είναι τρελό. Η γιορτή συνεχίστηκε», διαμαρτυρήθηκε ο Λούπερτ, 31 ετών, καθώς οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν να μη διακόψουν τη γιορτή, προκειμένου να μην προκληθεί μεγαλύτερη αναταραχή.
«Η οργάνωση ήταν πολύ κακή. Πολύ γρήγορα δεν υπήρχε τίποτα να πιεις εκτός από αλκοόλ. Και παρά το γεγονός ότι ο χώρος ήταν ήδη γεμάτος, οι διοργανωτές εξακολουθούσαν να αφήνουν κόσμο να μπαίνει», τονίζει ο 22χρονος Πάτρικ.
Ένας Βρετανός DJ στο μουσικό φεστιβάλ δήλωσε ότι οι διοργανωτές του είπαν να συνεχίσει να παίζει μουσική μετά το θάνατο των 19 ανθρώπων. Η εκδήλωση συνεχίστηκε για τουλάχιστον πέντε ώρες μετά το τραγικό συμβάν.
Το πρώτο φεστιβάλ Love Parade πραγματοποιήθηκε το 1989 στο Βερολίνο μετά την πτώση του Τείχους και μέχρι το 2006 πραγματοποιείτο κάθε χρόνο στη γερμανική πρωτεύουσα. Από το 2006 και μετά, λόγω οικονομικών προβλημάτων, μεταφέρθηκε σε διάφορες άλλες γερμανικές πόλεις.
Το φεστιβάλ προσελκύει θαυμαστές από όλο τον κόσμο, με άρματα από την Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ολλανδία, την Ισπανία και την Αυστραλία, τα οποία αναμένονταν να παρελάσουν στους δρόμους της πόλης για περίπου δέκα ώρες.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >