Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μιανμάρ έπειτα από πυρά αστυνομικών δυνάμεων στη διάρκεια των επεισοδίων σε δύο βιομηχανικές φτωχογειτονιές στην πόλη Γιανγκόν, όπου πυρπολήθηκαν εργοστάσια κινεζικών συμφερόντων.

Ads

Για να περιορίσει τις κινητοποιήσεις, η στρατιωτική χούντα ανακοίνωσε την εφαρμογή στρατιωτικού νόμου στα προάστια αυτά, έπειτα από αίτημα της κινεζικής πρεσβείας. Όπως ανακοίνωσε η κινεζική πρεσβεία, κινδύνεψαν πολίτες της και οι περιουσίες τους εξαιτίας της πυρκαγιάς, που όμως ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πώς προκλήθηκε.

Σύμφωνα με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον 22 διαδηλωτές στο προάστιο Χλαϊνγκθάγια, ενώ ακόμη 16 πολίτες και ένας αστυνομικός σε διάφορες άλλες περιοχές.

Η στρατιωτική χούντα, που κλιμακώνει την καταστολή έναντι των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για το στρατιωτικό πραξικόπημα, επέβαλε στρατιωτικό νόμο στα προάστια Χλαϊνγκθάγια και Σβεπιτσάρ, την Κυριακή, ενώ τα ξημερώματα της Δευτέρας, την επέκτεινε σε τέσσερις ακόμη πόλεις, όλες βιομηχανικές, στα ανατολικά της Γιανγκόν. Στις περιοχές αυτές ζουν πολίτες που εργάζονται στα κινεζικών συμφερόντων εργοστάσια.

Ads

Το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRW) κάλεσε τόσο τον ΟΗΕ όσο και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στο στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ, καθώς από την 1η Φεβρουαρίου, που κατέλαβαν οι στρατιωτικοί την εξουσία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 110 άνθρωποι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ οι βιαιότητες εναντίον των πολιτών σε πολλές περιπτώσεις συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Η τρομακτική αύξηση των δολοφονηθέντων διαδηλωτών από πυρά μέσα στο Σαββατοκύριακο αποδεικνύει πόσο έχουν αποθρασυνθεί οι δυνάμεις ασφαλείας στη χώρα ώστε να στοχεύουν απευθείας με πραγματικά πυρά τους πολίτες», τόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής της HRW για την Ασία, Φιλ Ρόμπερτσον.

«Όσο καθυστερούμε να αναλάβουμε δράση μέσω της διεθνούς κοινότητας, τόσο οι στρατηγοί στη Μιανμάρ θα αισθάνονται ότι έχουν το ελεύθερο να δολοφονούν και να παραμένουν ατιμώρητοι», πρόσθεσε.