Πριν λίγες μέρες ο βρετανικός Guardian παρουσίασε την πόλη που αντιμετωπίζει το αντίθετο πρόβλημα από αυτό που αντιμετωπίζει ο υπόλοιπος κόσμος: Έχει διαθέσιμες θέσεις εργασίας, προσφέρει ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών, μπορεί κανείς εκεί να ζήσει οικονομικά, αλλά… δεν έχει εργαζομένους. Λίγες μέρες 10.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο έκαναν αίτηση για δουλειά, ενώ ο δήμαρχος έλαβε στο κινητό του 5.000 μηνύματα!

Ads

Ο λόγος για την μικρή πόλη Καϊτανγκάτα στη νότια Νέα Ζηλανδία. Η μικρή, γραφική πόλη βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση – για την ακρίβεια, σε οικονομική άνθιση, έχει όμως μόλις 800 κατοίκους, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της. Άνεργοι είναι μόλις 2 κι αυτό από δική τους επιλογή.

Οι κάτοικοι εργάζονται στο εργοστάσιο παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και σε ένα ακόμα εργοστάσιο παραγωγής κατεψυγμένων που υπάρχουν εκεί, ενώ 1.000 θέσεις εργασίας αναζητούν εργάτες.

image

Ads

Ο δήμαρχος Bryan Cadogan είπε πριν λίγες μέρες στον Guardian ότι συχνά η πόλη μισθώνει λεωφορεία για να μεταφέρει εργαζόμενους από τη γειτονική περιοχή, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μίας ώρας και κάλεσε όσους ενδιαφέρονται, κυρίως πολίτες από μεγάλες πόλεις της χώρας να μετακομίσουν στην Kaitangata.

Εκείνο που δεν περίμενε όμως ήταν η ανταπόκριση που θα έβρισκε το κάλεσμα του. Μόνο στο προσωπικό του τηλέφωνο ο Cadogan έχει λάβει 5.000 μηνύματα ενδιαφέροντος, ενώ άλλες 10.000 είναι οι αιτήσεις που έχουν φτάσει στο δημαρχείο είτε μέσω μέιλ είτε μέσω των social media. «Έχουμε φρακάρει!», σχολίασε χαρακτηριστικά στην βρετανική εφημερίδα που επικοινώνησε εκ νέου μαζί του.  «Η εξέλιξη αυτή έχει τονώσει το ηθικό μας αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε πως να το χειριστούμε. Είμαστε απροετοίμαστοι», είπε και σήμερα συγκάλεσε συμβούλιο με όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς με θέμα τη συγκρότηση ενός σχεδίου για την διαχείριση του πρωτοφανούς και ελπιδοφόρου για την περιοχή μεταναστευτικού ρεύματος.

image

Τους περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες

Η Joyce Beck, που ζει επί χρόνια στην Kaitangata αισθάνεται ενθουσιασμένη και ανυπομονεί να υποδεχτεί τους νέους κάτοικους της πόλης, πλάθοντας με τη φαντασία της το πόσο αυτή θα αλλάξει σε έναν χρόνο από τώρα. Όπως λέει στον Guardian, πολλοί άνθρωποι στέλνουν στους συμπολίτες της μηνύματα για να τους βοηθήσουν με την έκδοση βίζας, ή ακόμα και ζητώντας δανεικά για να πάνε εκεί. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε με αυτά, αλλά τους περιμένουμε κι όταν φτάσουν θα έχουν όποια βοήθεια μπορούμε να τους δώσουμε», σημειώνει.

Ο Evan Dick, είναι κτηνοτρόφος στην περιοχή και ήδη βρήκε μια καινούρια εργάτρια, στην οποία προσέφερε σπίτι, γη κι έναν μισθό της τάξης των 147.000 ευρώ τον χρόνο! «Μία μητέρα με τα δυο της παιδιά ήρθαν εδώ. Όταν την οδήγησα στο νέο μέρος διαμονής κι εργασίας της, μαγεύτηκε! “Είναι όλο δικό μας;”, με ρώτησε», λέει στην εφημερίδα. «Ποιος το φανταζόταν ότι η Kaitangata θα έβρισκε τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη!», παρατηρεί.

Όπως αναφέρουν οι ντόπιοι οι περισσότερες αιτήσεις για δουλεία έχουν γίνει από ανθρώπους από τη Συρία, την Πολωνία, τις ΗΠΑ αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία. Πολλοί Βρετανοί τους λένε μάλιστα ότι το Brexit είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο θέλουν να μεταναστεύσουν στη Νέα Ζηλανδία.

Και δεν είναι μόνο οι εργάτες που αναμένεται να ξαναδώσουν ζωή στην πόλη… καθώς ήδη 20 σοβαρές εταιρείες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για να επενδύσουν στην μικρή πόλη της Kaitangata.

image

Και πώς είναι η ζωή εκεί;

«Είμαστε μία παλαιάς σχολής κοινότητα, δεν κλειδώνουμε τα σπίτια μας, αφήνουμε τα παιδιά να παίξουν ελεύθερα. Έχουμε θέσεις εργασίας, έχουμε σπίτια, αλλά δεν έχουμε ανθρώπους. Θέλουμε να κάνουμε αυτή την πόλη και πάλι ζωντανή, σας περιμένουμε με ανοιχτές αγκάλες» καταλήγει ο δήμαρχος.