Είκοσι οκτώ πολίτες της Δανίας προσέφυγαν στο Δικαστήριο ζητώντας την δίωξη του πρωθυπουργού Λάρς Ράσμουσεν επειδή ο τελευταίος υιοθέτησε την συνθήκη της Λισαβόνας χωρίς πρώτα να διενεργήσει δημοψήφισμα. Την προσφυγή έκανε δεκτή το Ανώτατο Δικαστήριο της Δανίας.

Ads

Η ομάδα των 28 πολιτών που αποτελείται από καθηγητές, ηθοποιούς, συγγραφείς και ευρωσκεπτικιστές πολιτικούς επικαλούνται τον «γενικό» χαρακτήρα της συνθήκες και το «θεμελιώδες συμφέρον» επί του θέματος και παρότι ανάλογη προσφυγή το 1996 – εκείνη τη φορά για τη συνθήκη του Μάαστριχτ – είχε απορριφθεί και μάλιστα χαρακτηριστεί ως απαράδεκτη, αυτή τη φορά η προσφυγή έγινε δεκτή από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η προσφυγή, η κυβέρνηση παραβίασε το άρθρο του συντάγματος σχετικά με την μεταφορά της κυριαρχίας του εθνικού Κοινοβουλίου σε διεθνείς οργανισμούς, δηλαδή την Ευρωβουλή και το συμβούλιο υπουργών.

Ο πρωθυπουργός της Δανίας δήλωσε ότι «έλαβε γνώση» του γεγονότος προσέθεσε όμως, ότι διατηρεί τη θέση πως το κοινοβούλιο της Δανίας δεν παραβίασε το Σύνταγμα της χώρας όταν ενέκρινε τη συνθήκη της Λισαβόνας.

Ads