Η Δανία θα φορολογήσει τους κτηνοτρόφους της χώρας, αρχής γεννομένης το 2030, για τα αέρια θερμοκηπίου που εκπέμπουν οι αγελάδες, τα πρόβατα και οι χοίροι τους , η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα το πράξει, καθώς στοχεύει σε μια σημαντική πηγή εκπομπών μεθανίου, ένα από τα πιο ισχυρά αέρια που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ads

Ο στόχος είναι να μειωθούν οι δανικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 70% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 έως το 2030, δήλωσε ο υπουργός φορολογίας Τζέπε Μπρούους.

Από το 2030, οι Δανοί κτηνοτρόφοι θα φορολογούνται με 300 κορώνες (43 δολάρια) ανά τόνο ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα. Ο φόρος θα αυξηθεί σε 750 κορώνες (108 δολάρια) μέχρι το 2035. Ωστόσο, λόγω της μείωσης του φόρου εισοδήματος κατά 60%, το πραγματικό κόστος ανά τόνο θα ξεκινήσει από 120 κορώνες (17,3 δολάρια) και θα αυξηθεί σε 300 κορώνες μέχρι το 2035.

Παρόλο που το διοξείδιο του άνθρακα συνήθως λαμβάνει μεγαλύτερη προσοχή για το ρόλο του στην κλιματική αλλαγή, το μεθάνιο παγιδεύει περίπου 87 φορές περισσότερη θερμότητα σε κλίμακα 20 ετών, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Ads

Τα επίπεδα του μεθανίου, το οποίο εκπέμπεται από πηγές όπως οι χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, τα συστήματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και η κτηνοτροφία, έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα γρήγορα από το 2020. Η κτηνοτροφία αντιπροσωπεύει περίπου το 32% των εκπομπών μεθανίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο, αναφέρει το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ.

«Θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε κλιματικά ουδέτεροι το 2045», δήλωσε ο Μπρούους, προσθέτοντας ότι η Δανία «θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εισαγάγει πραγματικό φόρο CO2 στη γεωργία», και ελπίζει ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

H συμφωνία επιτεύχθηκε αργά τη Δευτέρα μεταξύ της κεντροδεξιάς κυβέρνησης και εκπροσώπων των αγροτών, της βιομηχανίας, των συνδικάτων, μεταξύ άλλων, και παρουσιάστηκε την Τρίτη.

Νέα Ζηλανδία

Η Νέα Ζηλανδία είχε ψηφίσει έναν παρόμοιο νόμο που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ το 2025. Ωστόσο, η νομοθεσία αφαιρέθηκε από το νομοθετικό βιβλίο την Τετάρτη μετά από έντονες επικρίσεις από τους αγρότες και την αλλαγή της κυβέρνησης στις εκλογές του 2023 από ένα κεντροαριστερό κυβερνητικό μπλοκ σε ένα κεντροδεξιό. Η Νέα Ζηλανδία δήλωσε ότι θα αποκλείσει τη γεωργία από το σύστημα εμπορίας εκπομπών υπέρ της διερεύνησης άλλων τρόπων για τη μείωση του μεθανίου.