Έρευνα σε έναν από τους κορυφαίους σκηνοθέτες της χώρας, τον Dalibor Matanic, άρχισε η κροατική αστυνομία τη Δευτέρα (8/4) μετά την ομολογία του ότι είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά γυναίκες στο παρελθόν.

Ads

Ο Dalibor Matanic είναι γνωστός υπερασπιστής των δικαιωμάτων των γυναικών στην Κροατία που έκανε αγώνες κατά της πατριαρχίας πράγμα που προέβαλε και στις καλλιτεχνικές του δημιουργίες.

«Όλα συνέβησαν σε στιγμές που ήμουν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών. Η δουλειά μας είναι τρομερά αγχωτική, αλλά αυτό σίγουρα δεν μου δίνει δίκαιο», έγραψε ο σκηνοθέτης στο Facebook, αφού δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ ανέφεραν ότι είχε μπει σε blacklist της βιομηχανίας για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Η παραδοχή πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων στην χώρα, με ακτιβιστές και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να εξαπολύουν την οργή τους για το Matanic.

Ads

Σημειώνεται ότι για χρόνια ο Matanic ήταν ακτιβιστής όπου έκανε εκστρατεία για τα δικαιώματα των γυναικών και καταδίκαζε συχνά την έμφυλη βία. Οι κριτικές του για την πατριαρχική κουλτούρα και τη βία ήταν συχνά θέματα στις ταινίες του, όπως το «Η μητέρα της ασφάλτου» του 2010.

«Είναι τρομερό σοκ γιατί παρουσιάστηκε δημοσίως ως άνδρας υπερ του φεμινισμού», δήλωσε η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Sanja Sarnavka.

Η Ακαδημία Δραματικών Τεχνών με έδρα το Ζάγκρεμπ, όπου ο  Matanic έδινε περιστασιακά διαλέξεις, είπε ότι η συνεργασία τους με τον σκηνοθέτη έληξε πριν από μήνες «και υπό το φως των ανησυχητικών γεγονότων, δεν θα ανανεωθεί».

Ο Matanic είπε ότι είχε εγγραφεί οικειοθελώς σε κέντρο απεξάρτησης και θα έκανε διάλειμμα από τη συμμετοχή σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Για χρόνια, ο 49χρονος σκηνοθέτης θεωρούνταν ένας από τους κορυφαίους του κροατικού κινηματογράφου και κέρδισε την αναγνώριση για τη βραβευμένη ταινία του “The High Sun”, η οποία κέρδισε το βραβείο της κριτικής επιτροπής «Ένα κάποιο βλέμμα» στο Φεστιβάλ των Καννών. 2015.