Αισιόδοξη εμφανίζεται η παγκόσμια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2011, εκτιμώντας ότι οι κραυγές για ελευθερία και δικαιοσύνη στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, σε συνδυασμό με την άνοδο των κοινωνικών μέσων, προσφέρουν μια πρωτοφανή ευκαιρία αλλαγής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ads

«Οι άνθρωποι απορρίπτουν το φόβο. Θαρραλέοι άνθρωποι, που καθοδηγούνται κυρίως από νέους, ορθώνουν το ανάστημά τους και εκφράζονται ελεύθερα, αντιμετωπίζοντας σφαίρες, ξυλοδαρμούς, δακρυγόνα και τανκς», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Salil Shetty. «Αυτή η γενναιότητα, σε συνδυασμό με τη νέα τεχνολογία που βοηθά τους ακτιβιστές να υπερφαλαγγίσουν και να εκθέσουν την κυβερνητική καταστολή της ελευθερίας του λόγου και της ειρηνικής διαμαρτυρίας, στέλνει ένα σήμα προς τις καταπιεστικές κυβερνήσεις ότι οι μέρες τους είναι μετρημένες».

Ωστόσο, η μάχη αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με τις απολυταρχικές κυβερνήσεις να εξαπολύουν ισχυρά κύματα αστυνομικής, στρατιωτικής και τεχνολογικής καταστολής, προκειμένου να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την ενημέρωση, τα μέσα επικοινωνίας, την τεχνολογία δικτύωσης, και κατ’ επέκταση όσους αντιστέκονται.

«Υπάρχει σοβαρή αντίσταση από τις δυνάμεις καταστολής. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για αλλαγή και να διασφαλίσει ότι το 2011 δεν είναι μια απατηλή αυγή για τα ανθρώπινα δικαιώματα», σημειώνει ο Salil Shetty.

Ads

Σε κάθε περίπτωση, το πάθος των αντικυβερνητικών διαδηλωτών για να δοθεί τέλος στην καταστολή και τη διαφθορά υπήρξε σίγουρα αξιοσημείωτο, επιτυγχάνοντας την ανατροπή δικτατόρων σε Τυνησία και Αίγυπτο, και μεταδίδοντας τη φλόγα της επανάστασης σε όλο τον κόσμο, από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι τη Ζιμπάμπουε.

«Οι κυβερνήσεις στη Λιβύη, τη Συρία, το Μπαχρέιν και την Υεμένη είναι πρόθυμες να ξυλοκοπούν, να τραυματίζουν σοβαρά ή να σκοτώνουν ειρηνικούς διαδηλωτές, προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία. Ακόμα και σε μέρη όπου οι δικτάτορες έχουν εκθρονιστεί, εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη να διαλυθούν οι θεσμοί που τους στήριζαν, ενώ το έργο των ακτιβιστών απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή του. Καταπιεστικές κυβερνήσεις, όπως του Αζερμπαϊτζάν, της Κίνας και του Ιράν, προσπαθούν να προλάβουν το ξέσπασμα παρόμοιων επαναστάσεων εκεί», όπως τονίζει η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Παράλληλα, η αντίσταση επικεντρώνεται στην ελευθερία της έκφρασης, η οποία δέχεται επιθέσεις σε όλο τον κόσμο. Η Έκθεση Αμνηστίας τεκμηριώνει συγκεκριμένους περιορισμούς στην ελευθερία λόγου σε τουλάχιστον 89 χώρες, επισημαίνει περιπτώσεις κρατούμενων συνείδησης σε τουλάχιστον 48 χώρες, τεκμηριώνει βασανιστήρια και άλλου είδους κακομεταχείριση σε τουλάχιστον 98 χώρες και αναφέρει άδικες δίκες σε τουλάχιστον 54 χώρες.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ελληνικής έκδοσης της Έκθεσης για το 2011:

Έκθεση Διεθνούς Αμνηστείας