Σύμφωνος δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, με την από κοινού δράση των χωρών της ευρωζώνης και με τους γενικούς όρους του Συμφώνου για το ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε στην έκτακτη σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ads

Μετά τη σύνοδο ο κ. Χριστόφιας, δήλωσε, σύμφωνα με το ΡΙΚ, ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το Σύμφωνο για το Ευρώ διασφαλίζει την αρχή ότι οι χώρες θα αποφασίζουν από μόνες τους, ποια συγκεκριμένα μέτρα θα υλοποιούν για την επίτευξη των γενικών στόχων.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, αντιτάχθηκε στην εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών και στον καθορισμό κοινής βάσης υπολογισμού του εταιρικού φόρου. Υποστήριξε πως αν πάψει να ισχύει το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα, η Κύπρος – που στηρίζεται στον τομέα παροχής υπηρεσιών- θα υποστεί τεράστια ζημιά και θα πληγεί καίρια η ανταγωνιστικότητά της εντός και εκτός ευρωζώνης.

Για το ζήτημα της κατάργησης των μηχανισμών Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι ανησυχίες του για την κατάργηση ικανοποιήθηκαν στο κείμενο που εγκρίθηκε. Θύμισε ότι η Κύπρος ήταν από την πρώτη στιγμή αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ads

Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισε πως το ζήτημα αυτό θα πρέπει να αφεθεί στην κάθε χώρα ξεχωριστά , ώστε να το ρυθμίσει βάσει των δικών της ιδιομορφιών και συνθηκών.