Ιταλικό δικαστήριο καταδίκασε το Σάββατο τέσσερα μέλη του πληρώματος και ένας μέλος της πλοιοκτήτριας εταιρείας του Costa Concordia αναγνωρίζοντας τους ευθύνες στο ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε 32 ανθρώπους. Πλέον υπόδικος είναι μόνο ο καπετάνιος του πλοίου Φραντσέσκο Σκετίνο, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονία. Υπενθυμίζεται πως το πλοίο βυθίστηκε αφότου προσέκρουσε σε ύφαλο έξω από το νησί Τζίλιο, στα ανοιχτά της Τοσκάνης.

Ads

 
Το δικαστήριο επέβαλε ποινές από 18 έως 34 μήνες. Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι ο Ρομπέρτο Φεραντίνι, υπεύθυνος του τμήματος διαχείρισης κρίσεων της πλοιοκτήτριας εταιρείας, καθώς και ο Γιάκομπ Ρούσλι Μπιν, ο Ινδονήσιος πηδαλιούχος. Ο πρώτος καταδικάστηκε σε δύο χρόνια και δέκα μήνες φυλάκιση, ενώ ο δεύτερος σε ένα χρόνο και οκτώ μήνες φυλάκιση.
 
Επίσης ο υπεύθυνος εξυπηρέτησης επιβατών Μανρίκο Τζαμπεντρόνι καταδικάζεται σε δυο χρόνια και έξι μήνες φυλάκισης, ενώ οι δύο αξιωματικοί του εμπορικού ναυτικού, Τσίρο Αμπόζιο και  Σίλβια Κορόνικα καταδικάστηκαν με φυλάκιση ενός χρόνου και έντεκα μηνών και ενός χρόνου και έξι μηνών αντίστοιχα.
 
Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, επικαλούμενα δικαστικές πηγές, από τους πέντε καταδικασθέντες το πιθανότερο είναι πως κανείς δεν θα καταλήξει στη φυλακή, καθώς οι ποινές κάτω των δύο ετών είναι με αναστολή, ενώ οι μεγαλύτερες είναι εφέσιμες και ενδέχεται να αντικατασταθούν με κοινωνική υπηρεσία.
 
Σχετικά με τον καπετάνιο Φραντσέσκο Σκετίνο αν κριθεί ένοχος τότε αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 χρόνια. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και επισημαίνει πως ο ύφαλος δεν είχε καταγραφεί στους ναυτικούς χάρτες οπότε ήταν αδύνατο να γνωρίζει την ύπαρξή του.