Νωρίς ήρθε φέτος ο πρώτος μίνι καύσωνας του καλοκαιριού, προϊδεάζοντας ίσως τί θα επακολουθήσει τους θερινούς μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα είναι 3 έως 6 βαθμούς παραπάνω από ό,τι τα τελευταία 20 χρόνια. Το φαινόμενο βέβαια της αλματώδους αύξησης της θερμοκρασίας δεν είναι ελληνικό αλλά απόρροια της κλιματικής κρίσης.

Ads

«Η μοναδική εκτίμηση που υπάρχει και προέρχεται από μεγάλα μετεωρολογικά κέντρα του εξωτερικού είναι ότι όλο το τρίμηνο Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη θα είναι πάνω από τα κανονικά» τονίζει ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. «Μια εβδομάδα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή της Σκανδιναβίας και της Ρωσίας με μέγιστες τιμές που φθάνουν τους 25 βαθμούς που είναι πολύ σημαντικές αποκλίσεις για τόσο βόρεια γεωγραφικά πλάτη», όπως προσέθεσε.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προγράμματος COPERNICUS αναμένονται αρκετά υψηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες καθώς η Ευρώπη θερμαίνεται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση άλλες ηπείρους. Κατά μέσο όρο η θερμοκρασία τους θερινούς μήνες θα αυξηθεί ι κατά 1 βαθμό σε σχέση με άλλες χρονιές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Στην Ινδία οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν δοκίμασαν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Ο υδράργυρος ανέβηκε στους 52.9 βαθμούς κελσίου και αποτελεί απόλυτο θερμοκρασιακό ρεκόρ.

«Ζούμε σε μια περίοδο που αυξάνουν οι θερμοκρασίες πάνω από την ξηρά και πάνω από τη θάλασσα. η αύξηση των θερμοκρασιών αυτών, εφόσον δεν έχουμε πάρει μέτρα για να μειώσουμε το αίτιο που οδηγεί στην υπερθέρμανση θα συνεχίσουν την πορεία τους 5.46 αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί παγκόσμια, το που θα κτυπήσει κάθε καλοκαίρι η κάθε χειμώνα είναι θέμα το οποίο η επιστήμη το ψάχνει σήμερα και εμείς στην ακαδημία» ανέφερε ο Χρήστος Ζερεφός, γ.γ. Ακαδημίας Αθηνών.

Ads

Όπως αναφέρει και η ΕΡΤ, τα στοιχεία είναι ανησυχητικά: Εξαιτίας του καύσωνα το 2022 σημειώθηκαν 61.000 θάνατοι στην Ευρώπη ενώ μέχρι το 2050 εκτιμάται ότι σε κίνδυνο εξαιτίας της ζέστης θα βρίσκονται 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.