Η συμφωνία της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι (COP28) χαρακτηρίστηκε ιστορική, αφού για πρώτη φορά αναδείχθηκε ο ρόλος των εκπομπών ορυκτών καυσίμων στην άνοδο της θερμοκρασίας και ορίστηκε ένας οδικός χάρτης για τη μείωση της χρήσης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.

Ads

Ωστόσο, η COP28 απέτυχε να ζητήσει ξεκάθαρη, σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, με πλήθος αναλυτών και ειδικών να προειδοποιούν ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν δεν θα είναι αρκετά για να συγκρατήσουν την αυξητική τάση της μέσης πλανητικής θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου, με την απόφαση να περιέχει πολλά κενά και αόριστες διατυπώσεις.

Η παγκόσμια συμφωνία για τη «μετάβαση» από τα ορυκτά καύσιμα -το μεγαλύτερο βήμα προόδου μετά τη συμφωνία του Παρισιού του 2015 για το κλίμα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ- μπαίνει στο περιθώριο από τον ίδιο τον πρόεδρο της Συνόδου της COP28 και διευθύνοντα σύμβουλο της εθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Adnoc.

Ο λόγος για τον Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, ο οποίος προχωρά σε επενδύσεις ρεκόρ της πετρελαϊκής εταιρείας του στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, δηλώνοντας στον Guardian ότι η εταιρεία του έπρεπε να ικανοποιήσει τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα.

Ads

«Η προσέγγισή μου είναι πολύ απλή: θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως υπεύθυνος, αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ο κόσμος θα χρειαστεί τα βαρέλια με τις χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα με το χαμηλότερο κόστος», είπε ο Αλ Τζαμπέρ, υποστηρίζοντας ότι οι υδρογονάνθρακες της Adnoc έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε άνθρακα επειδή εξάγονται αποτελεσματικά και με λιγότερες διαρροές από άλλες πηγές.

Η ζήτηση ανώτερη της κλιματικής κρίσης

«Στο τέλος της ημέρας, θυμηθείτε, είναι η ζήτηση που θα αποφασίσει και θα υπαγορεύσει το είδος της πηγής ενέργειας που θα βοηθήσει στην κάλυψη των αυξανόμενων παγκόσμιων ενεργειακών απαιτήσεων», πρόσθεσε.

Παρά την εκτεταμένη ανησυχία νωρίτερα φέτος για τον διπλό του ρόλο ως επικεφαλής της CΟΡ28 και της Adnoc, ο Αλ Τζαμπέρ αποδείχθηκε δημοφιλής ως πρόεδρος της διάσκεψης.

Αναφέρθηκε στα ευρήματα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή ότι ο κόσμος θα χρειάζεται ακόμα μια μικρή ποσότητα ορυκτών καυσίμων το 2050, ακόμη και όταν στο net zero όσον αφορά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κάτι που απαιτείται για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5ο C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ο Αλ Τζαμπέρ είπε ότι τα επενδυτικά του σχέδια ήταν βιώσιμα εντός του ορίου 1,5ο C . «Ο κόσμος συνεχίζει να χρειάζεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο χαμηλών εκπομπών άνθρακα και πετρέλαιο και φυσικό αέριο χαμηλού κόστους», είπε.

«Όταν η ζήτηση σταματά, αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Αυτό που πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να απελευθερώσουμε τον άνθρακα από το τρέχον ενεργειακό σύστημα, ενώ χτίζουμε το νέο ενεργειακό σύστημα» συμπλήρωσε.

Η Adnoc σχεδιάζει να επενδύσει 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε επτά χρόνια στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τον Αλ Τζαμπέρ να ξεκαθαρίζει ότι θα διατηρήσει στα τρέχοντα επίπεδα την παραγωγή αντί να την αυξήσει. Πρόσθεσε δε ότι η Adnoc παραιτείται από μεγάλο μέρος των δυνητικών εξορύξεών της.

«Έχουμε τα πέμπτα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, αλλά δεν εκμεταλλευόμαστε αυτούς τους πόρους», είπε σε αποκλειστική συνέντευξη στον Guardian μετά τη σύνοδο κορυφής.