Πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Nike, η Coca-Cola και η Apple, ασκούν πιέσεις και χρηματίζουν (νόμιμα)  πολιτικά στελέχη των ΗΠΑ, με στόχο να τροποποιήσουν νομοθεσία, που απαγορεύει την παραγωγή προϊόντων από κινέζους εργάτες που δουλεύουν καταναγκαστικά στην περιοχή Σινγιάνγκ, σύμφωνα με τους New York Times.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για τους Ουιγούρους εργάτες, μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, οι οποίοι, σε σημαντικό βαθμό, κατοικούν σε «στρατόπεδα συγκέντρωσης»  , με την κινεζική κυβέρνηση, να προσπαθεί συνεχώς να τους «κρύψει» , αλλά και να πραγματοποιεί διάφορα  «πειράματα» εις βάρος τους. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του ινστιτούτου Αυστριαλιανής Στρατηγικής Πολιτικής, που επικαλούνται οι Times, τουλάχιστον 80.000 Ουιγούροι, βρίσκονται αυτήν την στιγμή σε βιομηχανίες της Κίνας, για καταναγκαστική εργασία.

Η νομοθεσία λοιπόν, η οποία εγκρίθηκε με 406 θετικούς ψήφους, έναντι 3 αρνητικών από την Αμερικανική Βουλή, βρίσκεται αυτήν την στιγμή στη Γερουσία, και σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, θα εγκριθεί, ανεξάρτητα από το ποιος θα προεδρεύει στις ΗΠΑ, την ημερομηνία που θα κατατεθεί προς ψήφιση.

Η νομοθεσία, υποστηρίζει πως, πρέπει να απαγορευτούν οι εισαγωγές αγαθών από την Σινγιάνγκ, που προέρχονται από καταναγκαστική εργασία και , μεταξύ άλλων, θα απαιτεί από τις επιχειρήσεις που στέλνουν αγαθά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, να είναι ιδιαίτερα αυστηρές ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, με μοναδική εξαίρεση, την εισαγωγή αγαθών από τη Σινγιάνγκ, τα οποία προηγουμένως έχουν εγκριθεί από αρμόδια στελέχη, ώστε να εξασφαλιστεί πως δεν παρήχθησαν παρανόμως, μέσω καταναγκαστικής εργασίας. Υποχρεώνει, επίσης, τις πολυεθνικές να αποκαλύπτουν τις σχέσεις που διατηρούν στην Σινγιάνγκ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ads

Παρ’ όλα αυτά, η Nike, η Coca-Cola και η Apple, αντιτίθενται στη συγκεκριμένη νομοθεσία, ξεκαθαρίζοντας από τη μια πως δεν επιθυμούν την καταναγκαστική εργασία, ισχυριζόμενες όμως ότι η νομοθεσία θα επηρεάσει σημαντικά την εφοδιαστική τους αλυσίδα, με την Σινγιάνγκ να είναι γνωστή για τη μαζική παραγωγή προϊόντων όπως βαμβάκι, άνθρακα και ντομάτες.

Μάλιστα, σύμφωνα με αρκετές ομάδες υπερ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο η Nike όσο και η Coca-Cola σε συνδυασμό με άλλες εταιρείες όπως η Adidas, η Calvin Klein, η Campbell Soup η Company, η Costco, η  H&M, και η Tommy Hilfiger, εμφανίζονται ως ιδιαίτερα ύποπτες ως προς την χρησιμοποίηση εργατικού δυναμικού που προέρχεται από τη συγκεκριμένη περιοχή της βορειοδυτικής Κίνας.

Τα αρκετά μεγάλα ποσά, τα οποία δαπανώνται από την Coca-Cola , τη Nike και την Apple, για την τροποποίηση της εν λόγω νομοθεσίας, κινουν μάλιστα περαιτέρω υποψίες.

Όσον αφορά την Coca-Cola συγκεκριμένα λοιπόν, παρά το γεγονός πως, σύμφωνα με την ανακοίνωση της, «αυστηρά απαγορεύει κάθε είδος καταναγκαστικής εργασίας», φέρεται, σύμφωνα πάντα με τους Times, να έχει ξοδέψει πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ, μέχρι τον Σεπτέμβρη, στοχεύοντας να ασκήσει πίεση σε πολιτικούς, ώστε να τροποποιηθεί η νομοθετική διάταξη.

Σχετικά με τη Nike, αξίζει να σημειωθεί πως και εκείνη «καταδικάζει» την καταναγκαστική εργασία, όμως, παρ’ όλα αυτά, έχει ξοδέψει πάνω από 1 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο να πείσει τους νομοθέτες, να μην ψηφίσουν τη νομοθεσία ως έχει.

Βέβαια, η συγκεκριμένη πολυεθνική εταιρεία, έχει τονίσει πως δεν έχει ασκήσει πίεση για την τροποποίηση της νομοθεσίας, παρά μόνο είχε «παραγωγικές συζητήσεις» με στόχο τη βελτίωση της, αποβλέποντας μάλιστα στην εκμηδένιση της καταναγκαστικής εργασίας, στη δική της ανεφοδιαστική αλυσίδα, αρνούμενη πως έχει χρησιμοποιήσει εργατικό δυναμικό που δούλευε παρά τη θέληση του.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα και πάλι με την έρευνα από το αυστραλιανό ινστιτούτο στρατηγικής πολιτικής, που επικαλούνται οι Times, η Nike προσέλαβε περίπου 800 Ουιγούρους εργάτες προς το τέλος του 2019, και παρήγαγε περισσότερα από 7 εκατομμύρια ζευγάρια παππούτσια, στη συγκεκριμένη περιοχή.

Επιπλέον, όσον αφορά την Apple, αξίζει να σημειωθεί πως , σε συνδυασμό με τη Nike, αλλά και ακόμη 82 άλλες εταιρείες, είχε κέρδος, άμεσα ή έμμεσα, από την χρήση εργατικού δυναμικού που δούλευε καταναγκαστικά στη Σινγιάνγκ, ενώ εμπλέκεται, όπως αναφέρουν οι Times, σε συνδυασμό με τη Microsoft και την Google, στην πρόσληψη 700 Ουιγούρων εργατών για λογαριασμό ενός προγράμματος, που θα «άλλαζε σταδιακά την ιδεολογία τους».

Παρά το γεγονός πως, παραμένει ασαφές το περιεχόμενο του προγράμματος, είναι σίγουρο πως οι 700 εργάτες, δούλεψαν καταναγκαστικά προς όφελος των συγκεκριμένων εταιρειών, ενώ, σημειωτέον, πως, η κινεζική κυβέρνηση, πραγματοποιεί ένα αντίστοιχο πρόγραμμα σε εκατομμύρια Ουιγούρους, προσπαθώντας να «αλλάξει την ιδεολογία τους» και να τους πείσει να ενστερνιστούν τα «κινεζικά ήθη» και τον κινεζικό «τρόπο ζωής».

Σχετικά με τα χρήματα που έχει δαπανήσει η Apple, για να ασκήσει πίεση στους νομοθέτες, έχει γίνει γνωστό μόνο το ποσό των 80.000 ευρώ, που έχει δωθεί στον γερουσιαστή Mitch McConell, πρώην συνεργάτη του προέδρου George W. Bush, το τρίτο τρίμηνο του 2020, ενώ, σύμφωνα πάντα με την αμερικανική εταιρεία, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία προσπάθεια εκ μέρους της, ώστε να αποδυναμωθεί η συγκεκριμένη νομοθεσία, παρά μόνο, κάποιες βελτιωτικές προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία της.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Business Insider, και άλλες εταιρείες, όπως για παράδειγμα η τράπεζα HSBC, επίσης, έχουν δαπανήσει σημαντικά ποσά για να ασκήσουν πίεση, ως προς την τροποποίηση – «βελτίωση» της συγκεκριμένης διάταξης.