Η Framatome, θυγατρική του γαλλικού ομίλου EDF, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι παρακολουθεί «την εξέλιξη μίας από τις παραμέτρους λειτουργίας» του πυρηνικού σταθμού της Ταϊσάν (Taishan) στην νότια Κίνα, αφού το CNN μετέδωσε πληροφορίες για πιθανή διαρροή ραδιενέργειας στις εγκαταστάσεις.

Ads

Ο πυρηνικός σταθμός «βρίσκεται εντός του επιτρεπόμενου πλαισίου λειτουργίας και ασφάλειας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Framatome, η οποία συμμετείχε στην κατασκευή του κινεζικού πυρηνικού σταθμού.

Οι δύο αντιδραστήρες του σταθμού είναι προς το παρόν οι μόνοι αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος (EPR) σε λειτουργία στον κόσμο. Αλλοι τέτοιου τύπου αντιδραστήρες κατασκευάζονται στην Φινλανδία, την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το CNN, βασιζόμενο σε επιστολή που απηύθυνε η Framatome προς το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, έκανε λόγο για πιθανή «διαρροή» στον κινεζικό πυρηνικό σταθμό, στον οποίο λειτουργούν δύο αντιδραστήρες EPR γαλλικής τεχνολογίας, κατασκευασμένοι από την EDF.

Ads

Σύμφωνα με το αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο, οι κινεζικές αρχές ασφαλείας επικαλέσθηκαν τις αποδεκτές, εντός των ορίων τιμές ραδιενέργειας στο εξωτερικό του πυρηνικού σταθμού για να αποφευχθεί η διακοπή λειτουργίας του. «Η Framatome υποστηρίζει την ανάλυση της εξέλιξης μίας από τις παραμέτρους λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού της Ταϊσάν», αναφέρει η γαλλική εταιρεία, χωρίς να κάνει λόγο για «διαρροή» και χωρίς να διευκρινίζει ποια από τις παραμέτρους λειτουργίας βρίσκεται υπό παρακολούθηση.

«Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, το τμήμα «βρίσκεται εντός του επιτρεπόμενου πλαισίου λειτουργίας και ασφάλειας», αναφέρει η Framatome, χωρίς διευκρινίσεις.

Κανονικοί οι περιβαλλοντικοί δείκτες

Από την πλευρά του, το China General Nuclear Power Group (CGN) που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι περιβαλλοντικοί δείκτες είναι «κανονικοί», χωρίς να κάνει ευθεία αναφορά στις πληροφορίες του CNN.

«Αυτήν την στιγμή, η διαρκής παρακολούθηση των περιβαλλοντικών δεδομένων δείχνει ότι οι περιβαλλοντικοί δείκτες του πυρηνικού σταθμού της Ταϊσάν και της γύρω περιοχής είναι κανονικοί», αναφέρει ο κινεζικός όμιλος που απέφυγε να απαντήσει στις σχετικές ερωτήσεις του AFP.

Αλλά, ούτε και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου. Από την κινεζική πλευρά η θέση που προβάλλεται είναι ότι οι λειτουργίες του πυρηνικού εργοστασίου πληρούν τους κανόνες ασφαλείας και ότι αντίστοιχα ασφαλής είναι ο περιβάλλων χώρος.

Στην Γαλλία, η κυβέρνηση, η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας (CEA), η Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το γεγονός.

Καθυσηχαστικός ο γαλλικός κολοσσός

Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός της EDF εμφανίζεται καθυσηχαστικός για την αποκάλυψη του CNN ότι η μητρική της Framatome έσπευσε να επικοινωνήσει με τις αμερικανικές Αρχές σε σχέση με διαρροή στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ταϊσάν στην νότια Κίνα. Πίσω από την Framatome που ελέγχει το 30% της σχετικής κοινοπραξίας βρίσκεται η μητρική EDF που συνεργάστηκε με την China General Nuclear Power Group (που ελέγχει το 70%) για την δημιουργία και λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου.

Όπως γράφει το Reuters, η EDF ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για συγκέντρωση «ευγενών αερίων» στο πυρηνικό εργοστάσιο και έχει ζητήσει συνάντηση κλιμακίου της με αντίστοιχο της κινεζικής πλευράς για να αναθεωρήσουν τα δεδομένα που αφορούν την συγκεκριμένη μονάδα. Κατά την EDF, έχουν επηρεαστεί τα βασικά κυκλώματα του αντιδραστήρα Νο 1 της μονάδας της Ταϊσάν. Ωστόσο, εμφανίζεται καθησυχαστική, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «γνωστό φαινόμενο, μελετημένο και προβλεπόμενο στην διαδικασία λειτουργίας αντιδραστήρων».

Το Reuters υπογραμμίζει ότι ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας, είναι ο πρώτος τρίτης γενιάς γαλλικού σχεδιασμού, επωνομαζόμενος «Εξελικτικός Ενεργειακός Αντιδραστήρας» (Evolutionary Power Reactor – EPR) που μπήκε σε λειτουργία. Η συγκεκριμένη τεχνολογία την ίδια ώρα εγκαθίσταται σε πυρηνικά εργοστάσια, παλιά και νέα, τόσο στη Γαλλία όσο και στη Φινλανδία και την Βρετανία.

Οι Αμερικανοί ψάχνονται

Εδώ και μία εβδομάδα οι αμερικανικές υπηρεσίες εξετάζουν μία αναφορά που κατατέθηκε από γαλλική εταιρεία που συνδιαχειρίζεται πυρηνικό εργοστάσιο στην περιοχή της Ταΐσάν της Κίνας, λιγότερο από 100 χλμ. δυτικά του Μακάο και 150 χλμ. δυτικά του Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με αυτή, όπως αποκαλύπτει με αποκλειστικό του θέμα το CNN, υπήρξε διαρροή που συνιστά «άμεση ραδιολογική απειλή».

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο του έτους στην περιοχή περιλαμβάνουν βροχοπτώσεις και σταθερούς νότιους ανέμους, κάτι που σημαίνει ότι σε ένα υποθετικό σενάριο διαρροής ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, αυτή θα εγκλωβιστεί στο έδαφος σε σημαντικό βαθμό και η υπόλοιπη θα κινηθεί προς την κινεζική ενδοχώρα.

Όπως αναφέρεται, οι κινεζικές εποπτικές Αρχές προχώρησαν σε αύξηση των αποδεκτών ορίων ακτινοβολίας στην μονάδα και γύρω από αυτήν, ώστε να μην χρειαστεί να κλείσει, πάντα κατά την γαλλική εταιρεία. Την επιστολή της Framatome προς τις αμερικανικές Αρχές διαθέτει στη διάθεσή του το αμερικανικό δίκτυο.

To CNN υποστηρίζει ότι από τον Λευκό Οίκο και την διοίκηση Μπάιντεν εκτιμάται πως προς το παρόν η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο δεν βρίσκεται σε επίπεδο κρίσης και δεν υπάρχει σοβαρή απειλή ασφάλειας για τους εργαζόμενους εκεί. Σημειώνει παράλληλα το παράδοξο μία ξένη εταιρεία μονομερώς να απευθύνεται στις ΗΠΑ για βοήθεια, ενώ η κινεζική εταιρεία-συνιδιοκτήτης και συνδιαχειριστής του εργοστασίου δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει την ύπαρξη προβλήματος. Σε περίπτωση που η διαρροή συνεχιστεί ή/και επιδεινωθεί χωρίς να διορθωθεί, οι ΗΠΑ θα βρεθούν σε μία περίπλοκη διπλωματική κατάσταση, σημειώνει το CNN.

H Framatome απευθύνθηκε στις ΗΠΑ για να πάρει άδεια χρήσης αμερικανικής τεχνικής υποστήριξης. Και οι ΗΠΑ για τις συγκεκριμένες κατηγορίες τεχνογνωσίας έχουν μόνο δύο λόγους να τις διαθέσουν, με την μία να είναι η «άμεση ραδιολογική απειλή». Από την άλλη, εναπόκειται στην Κίνα να αποδεχθεί αρχικά το συμβάν και στη συνέχεια να αποφασίσει εάν θα κλείσει το εργοστάσιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μονάδα βρίσκεται πρακτικά «μια ανάσα» από δύο από τις πιο σημαντικές οικονομικά περιοχές της Κίνας, το Μακάου και το Χονγκ Κονγκ, απέχοντας περίπου 100 και 150 χλμ. αντίστοιχα στα δυτικά.