Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του CNN, το δηλητήριο Νόβιτσοκ, είχε τοποθετηθεί στο εσώρουχο του Ναβάλνι από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες αποσκοπούσαν στη δολοφονία του.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, το CNN, επικαλείται τηλεφωνική συνομιλία του Ναβάλνι με πράκτορα που ανήκε σε μια ειδική ομάδα της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB.

Στη συγκεκριμένη τηλεφωνική συνομιλία, ο Konstantin Kudryavtsev, ο οποίος εμπλέκεται στη συγκάλυψη της δηλητηρίασης του Ναβάλνι, μιλούσε για άλλους εμπλεκόμενους στη δηλητηρίαση και το πώς εστάλη στην πόλη Τομσκ της Σιβηρίας, ώστε να συμβάλλει στην «εξαφάνιση» των στοιχείων.

Όμως, ο Kudryavtsev, δεν μιλούσε σε αξιωματούχο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας, όπως νόμιζε, αλλά με τον ίδιο τον Ναβάλνι, ο οποίος υποδύθηκε τον μυστικό πράκτορα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το CNN, το οποίο μάλιστα αποκαλύπτει, σε συνδυασμό με την ερευνητική ομάδα του Bellingcat, πως η ομάδα της FSB για τις τοξίνες, με περίπου έξι έως 10 πράκτορες, παρακολουθούσε τον Ναβάλνι για περισσότερα από τρία χρόνια.

Ads

Ο Ναβάλνι λοιπόν, με τη σειρά του, τηλεφώνησε σε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, αναθέτοντας στον πράκτορα να κάνει ανάλυση για την επιχείρηση δηλητηρίασης.

Ο τηλεφωνικός του αριθμός ήταν «πειραγμένος» ώστε να φαίνεται ότι καλεί από τα κεντρικά της FSB.

Ακολούθως η ηχογραφημένη συνομιλία δόθηκε στις ομάδες του CNN  και του Bellingcat.

Οι απαντήσεις του Kudryavtsev στην 45λεπτη κλήση παρέχουν τις πρώτες άμεσες αποδείξεις για τη συμμετοχή της μονάδας στη δηλητηρίαση του Ναβάλνι.

Σε κάποιες φάσεις ο πράκτορας είναι σαφώς ανήσυχος και ζητά να μιλήσει σε μια μη ασφαλή γραμμή, αλλά ο Ναβάλνι επιτακτικά του λέει μιλώντας ότι οι ανώτεροι αξιωματούχοι απαιτούν μια έκθεση αμέσως και λέει ότι «όλα αυτά θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας στο υψηλότερο επίπεδο».

Μεταξύ άλλων, αλλά ίσως το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο Kudryavtsev περιέγραψε λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο ο νευρικός παράγοντας Νόβιτσοκ κατέληξε σε ένα εσώρουχο του Ναβάλνι.

Ο Ναβάλνι ρώτησε: «Σε ποιο ρούχο δόθηκε έμφαση; Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο ρούχο;»

«Εσώρουχα», απάντησε ο Kudryavtsev.

Ο Ρώσος πολιτικός συνέχισε ρωτώντας ακριβώς πού εφαρμόστηκε ο παράγοντας Νόβιτσοκ – στις εσωτερικές ή στις εξωτερικές ραφές.
«Εσωτερικά, στον καβάλο», απάντησε ο Kudryavtsev.

Οι τοξικολόγοι που ερωτήθηκαν σχετικά από το CNN λένε ότι εάν ο παράγοντας Νόβιτσοκ  εφαρμοστεί σε κοκκώδη μορφή σε ρούχα, θα απορροφηθεί μέσω του δέρματος όταν το θύμα αρχίσει να ιδρώνει.

Ο Ναβάλνι λοιπόν, κατά τη διάρκεια πτήσης του προς τη Μόσχα, ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία με τον πιλότο να κάνει αναγκαστική προσγείωση στο Ομσκ.
Εάν το αεροπλάνο είχε πετάξει ως τη Μόσχα, ο Ναβάλνι θα είχε σχεδόν σίγουρα πεθάνει, σύμφωνα με ειδικούς στην τοξικολογία που επικαλείται το CNN.

«Η πτήση διαρκεί περίπου τρεις ώρες, αυτή είναι μια μεγάλη πτήση», είπε ο Kudryavtsev.

«Εάν δεν προσγειωνόταν το αεροπλάνο, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό. Πιστεύω λοιπόν ότι το αεροπλάνο έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο», είπε ο πράκτορας.

«Δεν περιμέναμε ότι όλα αυτά θα συμβούν. Είμαι βέβαιος ότι όλα πήγαν στραβά», πρόσθεσε ο Kudryavtsev – υποδηλώνοντας ότι η πρόθεση της FSB ήταν να σκοτώσει τον Ναβάλνι, όπως είπαν πολλοί τοξικολόγοι εξοικειωμένοι με τον παράγοντα Νόβιτσοκ.

Από την πλευρά της βέβαια, η ρωσική ομοσπονδία Ασφάλειας, με ανακοίνωση που εξέδωσε, χαρακτηρίζει την έρευνα του Ναβάλνι «σχεδιασμένη προβοκάτσια» και το τηλεφώνημα που έφερε στη δημοσιότητα το CNN, ως «ψεύτικο».