Η έξοδος από την κρίση θα είνια μια διαδικασία μακράς διαρκείας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θεωρεί πως η επιτυχία της εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης εναπόκειται στις εθνικές κυβερνήσεις.

Ads

Όλες σχεδόν οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου τόνισαν πως τα πρόσφατα μέτρα που ελήφθησαν για την στήριξη των χωρών της ευρωζώνης δεν πρόκειται να εξαλείψουν τα αίτια δημιουργίας της κρίσης στην Ευρώπη. Ωστόσο, ο Βαν Ρομπέι παρότι υπεραμύνθηκε των μέτρων που αποφασίσθηκαν, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση (23-24 Μαρτίου) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παραδέχθηκε ότι η εφαρμογή των μέτρων στήριξης της ευρωζώνης δεν οδηγούν, κατ’ ανάγκη, την Ευρώπη σε άμεση έξοδο από την κρίση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε λόγο για μία διαδικασία «μακράς διαρκείας» και τόνισε ότι, δεν έχουμε, ακόμη, ξεπεράσει όλα τα προβλήματα, διότι αυτά αποτελούν συνέχεια των σφαλμάτων του παρελθόντος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εναπόθεσε την επιτυχία της εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης, στις εθνικές κυβερνήσεις που, όπως διευκρίνισε, θα πρέπει να υποβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτάσεις φιλόδοξες, που θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, την αντιμετώπιση της ανεργίας και της δημιουργίας ανάπτυξης. Το «μπαλάκι», τόνισε, είναι πλέον στο γήπεδο των κρατών μελών, ομολογώντας ότι, η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει δύσκολη, ιδιαίτερα στις κοινωνικές πτυχές, που προκαλούν μεγάλη ανησυχία.

Ads

«Δεν σας κρύβω ότι η Επιτροπή θα ήθελε να προχωρήσει περισσότερο σε πολλούς τομείς της οικονομικής διακυβέρνησης και, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το νέο μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ, θα θέλαμε για παράδειγμα περισσότερη ευελιξία», δήλωσε ο Μπαρόζο μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο ίδιος δήλωσε ωστόσο ότι το τελικό αποτέλεσμα παραμένει «σημαντικό» για να διαφυλαχθεί η σταθερότητα της νομισματικής ένωσης.

Ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζόζεφ Ντολ δήλωσε ανήσυχος για το γεγονός ότι, δεδομένης της κρίσης, είναι δύσκολο να διατηρήσει την αυτονομία του, το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς, διαφώνησε με τα όσα υποστήριξαν οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, κατηγορώντας τους ότι ανέχονται να κυβερνούν την Ευρώπη οι Οίκοι αξιολόγησης.

Υπέρ της άποψης ότι τα μέτρα που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν πρόκειται να εξαλείψουν τα αίτια της κρίσης τάχθηκε και ο εκπρόσωπος της Ομάδας των Ελεύθερων-Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, Γκι Φέρχοφστατ, αναφέροντας ότι μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση της κρίσης έχουν δοθεί 400 δις ευρώ και ακόμη δεν έχουμε δει τα χειρότερα.

Τα προσωρινά και μόνιμα ταμεία αποκατάστασης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας δεν μπορούν να λειτουργήσουν, αν δεν υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των κρατών-μελών, επεσήμανε ο κ. Φέρχοφστατ, ζητώντας την κατάργηση αυτής της προϋπόθεσης από τον πρόεδρο Μπαρόζο. Δεν έχουμε ξεκαθαρίσει, ακόμη, το πρόβλημα των Τραπεζών, συμπλήρωσε, σημειώνοντας ακόμη ότι, χωρίς την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα δεν μπορεί να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

Ο επικεφαλής της Ομάδας των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ τάχθηκε και αυτός υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων και υπέρ της δημιουργίας ενός Ταμείου Ευρωπαϊκών Επενδύσεων προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, να επαναπροωθηθεί ο «κινητήρας» του μηχανισμού των επενδύσεων στην Ευρώπη. Γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής στην Ευρώπη, διερωτήθηκε ο επικεφαλής των Πρασίνων, ζητώντας από την Κομισιόν να εξετάσει την ιδέα καθιέρωσης ενός ελάχιστου μισθού στην Ευρώπη.

Ο επικεφαλής της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς, Λόταρ Μπίσκι, τέλος, τάχθηκε υπέρ μιας σωστής ρύθμισης στην λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών και υπέρ του ελέγχου της φορολογικής πολιτικής.