Πολύτιμες συμβουλές και ακριβοπληρωμένες υπηρεσίες σε μεγάλες επιχειρήσεις παρέχουν μετά τη λήξη της θητείας τους στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποκαλύπτοντας τον κίνδυνο ο οποίος ελλοχεύει η σταδιοδρομία τους στις Βρυξέλλες να εξυπηρετεί τα μελλοντικά τους επαγγελματικά σχέδια.

Ads

Για παράδειγμα, ο Γερμανός πρώην Επίτροπος Γκύντερ Φερχόιγκεν ανέλαβε, μεταξύ πολλών άλλων, θέση συμβούλου στην Ένωση Εμπορικών Επιμελητηρίων της Τουρκίας –υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος ήταν αρμόδιος της Κομισιόν για τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, καθώς και την προετοιμασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Επιπλέον, η πρώην Επίτροπος, Μεγκλένα Κούνεβα, η οποία ήταν επιφορτισμένη με την προστασία του Ευρωπαίου καταναλωτή, σήμερα αποτελεί σύμβουλο επιχειρήσεων όπως η Μicrosoft, η Μichelin και η φαρμακοβιομηχανία Ρfizer.

Είναι ενδεικτικό ότι 7 από τα 13 μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γκύντερ Φερχόιγκεν, Τζο Μπορτζ, Λουί Μισέλ, Μαριάν Φίσερ Μπελ, Μπενίτα Φερέρο Βάλντερ, Τσάρλι Μακ Κρίβι, Μεγκλένα Κούνεβα), τα οποία χρημάτισαν επίτροποι κατά την πρώτη θητεία του προέδρου της, Μανουέλ Μπαρόζο (2004-2009) και δεν επελέγησαν για τη δεύτερη θητεία, συνεχίζουν την καριέρα τους σε εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, τραπεζικούς ομίλους και μεγάλες βιομηχανίες. Οι ίδιοι είχαν επιφορτιστεί τα προηγούμενα χρόνια με την προάσπιση των συμφερόντων των κρατών-μελών της ΕΕ σε τομείς όπως η εσωτερική αγορά, το εμπόριο, οι ναυτιλιακές υποθέσεις, ακόμη και η προστασία των καταναλωτών. Άπαντες εξασφάλισαν τη σχετική άδεια του νυν προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό, οι Επίτροποι δεν μπορούν να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με συναφείς δραστηριότητες όπως αυτές που είχαν προηγουμένως οι ίδιοι. Ωστόσο, αυτός ο περιορισμός ισχύει μόλις για έναν χρόνο μετά τη λήξη της θητείας τους. Σημειώνεται ότι οι κανονισμοί της ΕΕ προβλέπουν όχι μόνο γενναία αποζημίωση κατά τη διάρκεια της θητείας των Επιτρόπων αλλά και επιπλέον «βοήθημα» μετά την παράδοση των καθηκόντων τους.

Ads

Πηγή: Το Βήμα