«Ο Θεός είναι μεγάλος / Θάνατος στην Αμερική / Θάνατος στο Ισραήλ / Ο Θεός να καταραστεί τους Εβραίους / Νίκη στο Ισλάμ»: Το σύνθημα ανήκει στους Χούθι, γνωστοί ως «Ανσάρ Αλλάχ» ή «Παρτιζάνοι του Θεού», την ομάδα ανταρτών που έχει καταλάβει την πρωτεύουσα της Υεμένης -Σαναά- και άλλα μέρη της χώρας, ενώ έχει εκδιώξει τον πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ-Ράμπου Μανσούρ Χάντι και την κυβέρνησή του.
Η άνοδος των Χούθι σε μια δύναμη ικανή να χτυπήσει πολύ πέρα από τα σύνορα της Υεμένης έχει συμβάλει στην προώθηση μιας ευρύτερης πολιτικής αναπροσαρμογής που λαμβάνει χώρα εδώ και χρόνια στη Μέση Ανατολή.
Το 2020, η επιχειρησιακή ικανότητα των Χούθι οδήγησε μερικές αραβικές χώρες να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις με το Τελ Αβίβ και άλλες να προχωρήσουν σε μια συγκαλυμμένη στρατιωτική και πληροφοριακή συνεργασία για την αντιμετώπιση του Ιράν – ορκισμένου εχθρού του Ισραήλ που, μεταξύ άλλων, έχει «διακοσμήσει» πυραύλους του με το σύνθημα «θάνατος στο Ισραήλ», ενώ οπλίζει και στηρίζει οικονομικά τη Χαμάς.
Πλέον, οι Χούθι της Υεμένης έχουν ενταχθεί στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, παρόλο που μαίνεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.600 χιλιομέτρων από την έδρα της εξουσίας τους στη Σαναά, δηλώνοντας στις 31 Οκτωβρίου ότι εκτόξευσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στο Ισραήλ, σε επιθέσεις που αναδεικνύουν τους περιφερειακούς κινδύνους της ήδη καταστροφικής κατάστασης.
Επιθέσεις των Χούθι στο Ισραήλ
Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρί, δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι η ομάδα εξαπέλυσε «μεγάλο αριθμό» βαλλιστικών πυραύλων και drones προς το Ισραήλ στις 31 Οκτωβρίου και ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες επιθέσεις «για να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους να φτάσουν στη νίκη».
Ο Σαρί δήλωσε ότι υπήρξαν τρεις επιθέσεις των Χούτι κατά του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκονταν πίσω από μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στις 28 Οκτωβρίου που είχε ως αποτέλεσμα εκρήξεις στην Αίγυπτο και για την οποία το Ισραήλ κατηγόρησε τους Χούθι, καθώς και ένα περιστατικό στις 19 Οκτωβρίου κατά το οποίο το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ αναχαίτισε τρεις πυραύλους κρουζ.
Για να φτάσουν στο Ισραήλ, οι πύραυλοι των Χούθι πρέπει πρώτα να αποφύγουν τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που περιπολούν στην περιοχή και μπορούν να τους καταρρίψουν, και στη συνέχεια τις πυραυλικές κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ που σταθμεύουν στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι παράγοντες Σαουδική Αραβία και Ιράν
Οι Χούθι γνωρίζουν ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόνο συμβολική ζημιά στο Ισραήλ, συνεπώς οι επιθέσεις τους έχουν κυρίως πολιτικό πρόσημο, όχι στρατιωτικό. Πρόκειται για μήνυμα με παραλήπτη τη Σαουδική Αραβία – τον επί δεκαετίες εχθρό των ανταρτών της Υεμένης.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η οικογένεια Χούθι στη βόρεια Υεμένη δημιούργησε ένα θρησκευτικό κίνημα αναγέννησης της αίρεσης Ζαϊντί του σιιτικού Ισλάμ, η οποία κάποτε κυβερνούσε την Υεμένη, αλλά η βόρεια ενδοχώρα της οποίας είχε εξαθλιωθεί και περιθωριοποιηθεί. Καθώς οι τριβές με την κυβέρνηση αυξάνονταν, έδωσαν μια σειρά από ανταρτοπόλεμους με τον εθνικό στρατό και μια σύντομη συνοριακή σύγκρουση με τη σουνιτική δύναμη της Σαουδικής Αραβίας.
Το 2014, οι Χούθι κατέλαβαν τη Σαναά, διακηρύσσοντας ότι επιδιώκουν να πατάξουν τη διαφθορά.
Ανησυχώντας για την αυξανόμενη επιρροή του σιιτικού Ιράν κατά μήκος των συνόρων της, η Σαουδική Αραβία επενέβη ως επικεφαλής ενός συνασπισμού που υποστηρίχθηκε από τη Δύση τον Μάρτιο του 2015 για να υποστηρίξει την κυβέρνηση που υποστηριζόταν από το βασίλειο.
Η παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας επικοινωνήθηκε ως απάντηση στην απειλή του ιρανικού επεκτατισμού, υποστηρίζοντας ότι οι Χούθι ήταν στην πραγματικότητα πληρεξούσιοι των Ιρανών, κερδίζοντας έτσι την υποστήριξη άλλων αραβικών χωρών και των ΗΠΑ.
Αποκομμένη από εισαγωγές και υπό το αδιάκοπο σφυροκόπημα της Σαουδικής Αραβίας, η Υεμένη μετατράπηκε σε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις της σύγχρονης εποχής. Οι Χούθι απέκτησαν τον έλεγχο μεγάλου μέρους του βορρά και άλλων μεγάλων πληθυσμιακών κέντρων, ενώ η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης εγκαταστάθηκε στο Άντεν.
Καθώς ο πόλεμος κατέληγε σε αδιέξοδο και πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, το Ιράν αύξησε αθόρυβα την υποστήριξή του στην πολεμική μηχανή των Χούθι.
Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ταξίδεψαν στην Υεμένη για να οργανώσουν τους μαχητές των Χούθι, δίνοντάς τους την τεχνογνωσία για το πώς να κατασκευάζουν όπλα. Ενώ στις αρχές του πολέμου, οι Χούθι αντεπιτέθηκαν κυρίως στη Σαουδική Αραβία πλήττοντας στόχους κατά μήκος των σαουδαραβικών συνόρων με τη βόρεια Υεμένη, στη συνέχεια η εμβέλεια και η πολυπλοκότητα των όπλων τους αυξήθηκαν ραγδαία. Τους επέτρεψε να στοχεύουν με ακρίβεια ευαίσθητες τοποθεσίες στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της Υεμένης.
Η σχέση του Ιράν με του Χούθι χρονολογείται τουλάχιστον από το 2009, αλλά χρησιμοποίησε τον πόλεμο για να εντάξει τους Χούθι στο «δίκτυο αντιπροσώπων» του όπως η Χεζμπολάχ και εν μέρει η Χαμάς.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >