Τα όσα ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της χώρας περί παύσης του πυρός κατά των διαδηλωτών και περισσότερη ελευθερία φαίνεται να επιθυμούν να επιβεβαιώσουν χιλιάδες πολιτών που έχουν συγκεντρωθεί σήμερα στην πρωτεύουσα της Τυνσηίας, Τύνιδα. Μετά από εβδομάδα ταραχών, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας μόλις χθες έκανε χθες λόγο για «δυσανάλογη χρήση βίας».

Ads

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι υποσχέθηκε ότι θα μειωθούν οι τιμές του ψωμιού, του γάλακτος και της ζάχαρης και ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να τροποποιήσει το Σύνταγμα προκειμένου να μπορέσει να είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές του 2014, όταν ολοκληρωθεί η θητεία του. Ο Μπεν Αλί είπε ακόμη ότι διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν τη χρήση πυροβόλων όπλων εναντίον των διαδηλωτών και δεσμεύθηκε για μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου.

Τα εργατικά συνδικάτα έχουν ζητήσει από τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε εθνική απεργία σήμερα, Παρασκευή. Σύμφωνα με το BBC, τουλάχιστον 6.000-7.000 πολίτες έχουν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας, προκειμένου να επιβεβαιώσουν την αλήθεια των λόγων του προέδρου περί περισσότερης ελευθερίας. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη χώρα καλωσόρισε τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου Μπεν Αλί αλλά πρόσθεσε πως περιμένει να δει απτές αποδείξεις για τα λεγόμενά του.

Σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδας από τα πυρά της αστυνομίας, κατά τις διαδηλώσεις ενάντια στην ανεργία, στις υψηλές τιμές των τροφίμων και την κρατική διαφθορά.

Ads

Εκλογές πριν το 2014;

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Ζίνε ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι είναι έτοιμος για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2014, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας Καμέλ Μοργιάν, στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.
Σε ερώτηση σχετικά με τα σχέδια του Μπεν Άλι έπειτα από τη δέσμευσή του να αποχωρήσει από την εξουσία με τη λήξη της θητείας του το 2014, ο Καμέλ Μοργιάν απάντησε: “Ο πρόεδρος το δήλωσε με σαφή τρόπο, από τη στιγμή που αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής που θα προτείνει την αναθεώρηση του εκλογικού νόμου. Είπε ότι δεν θα υπάρξουν ταυτόχρονα προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Με αυτό, αποδέχθηκε επί της αρχής ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2014”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας.

Ο Καμέλ Μοργιάν είπε επίσης ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη χώρα είναι “απολύτως εφικτός” και “μάλιστα φυσιολογικός”. Όταν ερωτήθηκε τηλεφωνικά από το Παρίσι για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Τυνησία, ο υπουργός απάντησε: “Με τη συμπεριφορά ανθρώπων όπως ο κ. Νετζίμπ Σέμπι, πιστεύω ότι είναι εφικτός, είναι απολύτως φυσιολογικό”.

Ο Τυνήσιος υπουργός Εξωτερικών αναφερόταν στον Μοχάμεντ Νετζίμπ Σέμπι, ιστορικό ηγέτη του Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος, παράταξης της αντιπολίτευσης που δεν εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο.n “Ο πρόεδρος είναι άνθρωπος που κρατά τον λόγο του”, δήλωσε ο Καμέλ Μοργιάν αναφερόμενος στη χθεσινή ομιλία του προέδρου Ζίνε Αμπίντιν Μπεν Άλι.