Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Μπιλμπάο το Σάββατο ζητώντας περισσότερα δικαιώματα για τα φυλακισμένα μέλη της ένοπλης Βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ETA. Δικαστής απέρριψε το αίτημα να απαγορευθεί η διαδήλωση, το οποίο είχε καταθέσει οργάνωση που εκπροσωπεί θύματα της ETA.

Ads

Ωστόσο, ο δικαστής αποφάνθηκε ότι οι συμμετέχοντες δεν πρέπει να εκφράσουν υποστήριξη προς την αυτονομιστική οργάνωση – την οποία η Μαδρίτη, η ΕΕ και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική. Έτσι, οι διαδηλωτές δεν κρατούσαν φωτογραφίες των φυλακισμένων στελεχών της οργάνωσης παρά μόνο πανό με το σύνθημα «Οι Βάσκοι κρατούμενοι στα σπίτια τους» και «Δεν θα υπάρξει ειρήνη χωρίς αμνηστία» και έκαναν ειρηνική πορεία στο κέντρο της πόλης.

Την διαδήλωση οργάνωσαν αριστερές Βασκικές εθνικιστικές οργανώσεις, περιλαμβανομένης της Etxerat, μιας ένωσης μελών των οικογενειών των κρατουμένων της ETA, που κατηγορεί τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Γαλλίας ότι τιμωρούν τα στελέχη της οργάνωσης εγκλείοντάς τα σε φυλακές όπου δεν μπορούν να δεχθούν επισκέψεις από τις οικογένειές τους.

Στο μεταξύ, σε επιφυλακή βρίσκεται η Ισπανία για τον κίνδυνο τρομοκρατικής ενέργειας καθώς οι υπηρεσίες πληροφοριών έκαναν λόγο περί προειδοποίησης ότι η ETA ενδέχεται να σχεδιάζει κάποια επίθεση ή απαγωγή εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ισπανία την Παρασκευή. Η ETA θεωρείται υπεύθυνη για 828 θανάτους στο πλαίσιο της εκστρατείας της για την ανεξαρτητοποίηση της Χώρας των Βάσκων από τη Βόρεια Ισπανία και τη νοτιοδυτική Γαλλία, που διαρκεί 41 χρόνια.

Ads

Ακόμα, την Παρασκευή, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε ότι η Βασκική τοπική κυβέρνηση υπερέβη τις αρμοδιότητές της παρέχοντας οικονομικό βοήθημα στις οικογένειες κρατουμένων εκτός της περιοχής ώστε να μπορούν να τους επισκέπτονται. Το βοήθημα δινόταν μεταξύ 2003 και 2009 από το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα, το οποίο έχασε την εξουσία τον Μάιο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.