Επεισόδια ξέσπασαν την Κυριακή στο Σαντιάγο ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές στο περιθώριο πορείας –με τη συμμετοχή του προέδρου Γκαμπριέλ Μπόριτς– στη μνήμη των θυμάτων της δικτατορίας του Αουγούστο Πινοσέτ, παραμονή της σημερινής επετείου του στρατιωτικού πραξικοπήματος με το οποίο ο στρατηγός κατέλαβε την εξουσία στη Χιλή.

Ads

Ο πρόεδρος, που ανήκει στην αριστερά, συμμετείχε σε μέρος της πορείας περίπου 5.000 ανθρώπων, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που το έκανε μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας το 1990.

Διαβάστε επίσης: Χιλή / Αρχίζει έρευνα για τους εξαφανισθέντες επί χούντας

Ομάδες διαδηλωτών πέταξαν πέτρες εναντίον του προεδρικού μεγάρου, παραβίασαν μπάρες ασφαλείας και προκάλεσαν φθορές στην είσοδο πολιτιστικού κέντρου κοντά στο κτίριο.

Ads

Σημειώθηκαν επίσης συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών σε άλλα σημεία της πόλης, κατά μήκος της πορείας. Ορισμένοι διαδηλωτές εκσφενδόνισαν μολότοφ εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης και έστησαν φλεγόμενα οδοφράγματα.

Στο εσωτερικό νεκροταφείου όπου βρίσκεται μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων του καθεστώτος του Πινοτσέτ κάποια μαυσωλεία λεηλατήθηκαν, ανάμεσά τους αυτό γερουσιαστή της δεξιάς.

https://www.youtube.com/watch?v=-lUI_DwT2KY

«Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, καταδικάζω κατηγορηματικά αυτά τα γεγονότα (…). Ο παραλογισμός του να επιτίθεσαι εναντίον αυτών για τα οποία αγωνίστηκαν ο Αλιέντε και τόσοι άλλοι δημοκράτες είναι αισχρός», ήταν η αντίδραση του κ. Μπόρις μέσω X (του πρώην Twitter).

Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν, σύμφωνα με την κυβέρνησή του.

Την 11η Σεπτεμβρίου 1973, ο στρατηγός Πινοτσέτ καταλάμβανε την εξουσία ανατρέποντας τον πρόεδρο Αλιέντε, ο οποίος αυτοκτόνησε μέσα στο προεδρικό μέγαρο. Άρχισε τότε η αιματηρή περίοδος της στρατιωτικής δικτατορίας, τα χρόνια της οποίας, κατά τα επίσημα στοιχεία, δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν 3.200 άνθρωποι.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην πορεία, κρατώντας σημαίες της Χιλής στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα όπως «αλήθεια και δικαιοσύνη τώρα!», ή «ο Αλιέντε ζει!», διαδήλωσαν πάντως ειρηνικά.

«Με αυτή την πορεία, θυμόμαστε ότι το 1973 καταλύθηκε η δημοκρατία στη Χιλή και συνεχίζουμε να μαχόμαστε για να την υπερασπίσουμε και να την ενισχύσουμε», εξήγησε ο Λουίς Ποντίγο, 72 ετών, συνταξιούχος εκπαιδευτικός.

Χθες το πρωί ο κ. Μπόριτς εγκαινίασε έκθεση αφιερωμένη στη μνήμη του Σαλβαδόρ Αλιέντε στο προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα, παρόντων μελών της οικογένειας του εκλιπόντα σοσιαλιστή ηγέτη.