Η Χίλαρι Κλίντον συνέκρινε τον Ντόναλντ Τραμπ με τον Αδόλφο Χίτλερ, προειδοποιώντας για τους κινδύνους μιας δεύτερης θητείας του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα.

Ads

Αν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, «θα είναι το τέλος της χώρας μας όπως την ξέρουμε και δεν το λέω αυτό ελαφρά τη καρδία», τόνισε η Χίλαρι Κλίντον μιλώντας στο ABC.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε κάτι που συνήθιζε να λέει όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενη σε ανθρώπους που «εκλέγονται νόμιμα μετά προσπαθούν να απαλλαγούν από τις εκλογές, την αντιπολίτευση και τον ελεύθερο Τύπο».

Ο Αδόλφος Χίτλερ, είπε η Χίλαρι Κλίντον, «εξελέγη νόμιμα». «Ξαφνικά κάποιος με αυτές τις δικτατορικές, αυταρχικές τάσεις θα έλεγε “εντάξει, θα βάλουμε λουκέτο σε αυτό, θα πετάξουμε στη φυλακή αυτούς τους ανθρώπους” και συνήθως δεν το επικοινωνούσαν αυτό. Ο Τραμπ μας λέει τι σκοπεύει να κάνει» σημείωσε.

Ads

«Ο Τραμπ μας λέει τι σκοπεύει να κάνει. Πιστέψτε τον», υπογράμμισε η Χίλαρι Κλίντον.

https://www.youtube.com/watch?v=9ON_JqaRjrY&t=421s&ab_channel=TheView

Τα σχόλια της Κλίντον ήρθαν λίγες ημέρες μετά από δημοσίευμα της Washington Post που περιγράφει λεπτομερώς το πώς ο Τραμπ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για να ερευνήσει πολιτικούς αντιπάλους και πρώην συμμάχους που τον έχουν επικρίνει σε περίπτωση που επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Συζητά επίσης την επίκληση του νόμου περί εξέγερσης την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, ο οποίος θα του επέτρεπε να χρησιμοποιήσει τον αμερικανικό στρατό στο εσωτερικό της χώρας για την καταστολή διαδηλώσεων και διαφωνιών, κάτι για το οποίο τον απέτρεψαν οι στρατιωτικοί ηγέτες κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Η ομάδα του Τραμπ ετοιμάζεται επίσης να στελεχώσει μια πιθανή κυβέρνηση με πιο ριζοσπαστικούς δεξιούς δικηγόρους, οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να εμποδίσουν τις προσπάθειες να μπουν εμπόδια στο δρόμο του, καθώς ο ίδιος διευρύνει τα όρια της προεδρικής εξουσίας, ανέφεραν οι New York Times.

Μια δημοσκόπηση των New York Times/Siena που δημοσιεύθηκε την Κυριακή (5/11) δείχνει ότι ο Τραμπ προηγείται του Τζο Μπάιντεν σε πολλές βασικές πολιτείες. Ο Τραμπ αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες σε τέσσερις διαφορετικές υποθέσεις, οι οποίες πρόκειται να δικαστούν το επόμενο έτος. Η νίκη στην προεδρία θεωρείται ευρέως ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία του Τραμπ να αποφύγει κάθε ευθύνη. Και η δημοσκόπηση δείχνει ότι πολλοί ψηφοφόροι που ρωτήθηκαν θα μεταπηδήσουν πίσω στον Μπάιντεν αν ο Τραμπ καταδικαστεί.

*Με πληροφορίες από Guardian