Τα νερά μιας λίμνης στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής Kealia Pond στο Μάουι της Χαβάης, βάφτηκαν ροζ, σε ένα φαινόμενο που οι ειδικοί εκτιμούν πως είναι αποτέλεσμα αλοβακτηρίων τα οποία ευδοκιμούν σε νερό με ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αλατιού.

Ads

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πριν από δυο εβδομάδες, το προσωπικό του καταφυγίου άγριας ζωής παρατήρησε πως το νερό της λίμνης είχε βαφτεί ροζ. Αρχικά φοβήθηκε ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα τοξικής άλγης. Ωστόσο, οι δοκιμές έδειξαν ότι ο ένοχος ήταν τα αλοβακτηρίδια, ένας τύπος μονοκύτταρων οργανισμών που ευδοκιμούν σε υδάτινα σώματα με υψηλά επίπεδα αλατιού. Η αλατότητα της λίμνης είναι σήμερα μεγαλύτερη από 70 μέρη ανά χίλια, δηλαδή διπλάσια από εκείνη του θαλασσινού νερού. Σε συνδυασμό με την ξηρασία, η οποία χαρακτηρίζεται ως «σοβαρή» στην πλειονότητα της κομητείας, η αλατότητα της λίμνης δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη αλοβακτηρίων.

 


Εάν πρόκειται για αλοβακτηρίδια, τότε το νερό δεν επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, δήλωσε ο Δρ. Σιλαντίτια Ντασάρμα, καθηγητής στο τμήμα μικροβιολογίας και ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Οι μικροοργανισμοί δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν στο ανθρώπινο σώμα επειδή δεν έχει αρκετό αλάτι, εξήγησε ο ερευνητής. Παρ’ όλα αυτά, οι αρμόδιοι συμβούλευσαν τους επισκέπτες να μην μπουν στο νερό, να μην καταναλώσουν ψάρια από τη λίμνη και να μην αφήσουν τα κατοικίδιά τους να πιούν νερό από αυτήν.

Το έντονο ροζ χρώμα δείχνει ότι τα επίπεδα αλατότητας του νερού είναι πολύ υψηλά για να επιβιώσουν τα περισσότερα ψάρια.

Τέτοιου είδους αλλαγές χρώματος δεν είναι ανήκουστο φαινόμενο στις Ηνωμένες Πολιτείες, Μέρος της Μεγάλης Αλμυρής Λίμνης στη Γιούτα, για παράδειγμα, είναι ροζ από τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με το Great Salt Lake Collaborative, αφού ένα τμήμα της χωρίστηκε από την υπόλοιπη και ανέπτυξε υψηλότερη αλατότητα.

Υπάρχουν και άλλες λίμνες των οποίων τα νερά έχουν γίνει ροζ ή κόκκινα λόγω υψηλής αλατότητας, όπως στην Ισπανία, τη Σενεγάλη, τη χερσόνησο της Κριμαίας, το Αζερμπαϊτζάν και αλλού. Συνήθως, όμως, τέτοιες αλλαγές χρώματος συνέβαιναν σε πολύ ξηρότερα μέρη. Αυτό που συνέβη στη λίμνη της Χαβάης, επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ακραίο καιρικό φαινόμενο που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, κατέληξε ο ερευνητής.