Σε καθεστώς συναγερμού βρίσκονται εδώ και λίγες μέρες οι κάτοικοι ειδικά της Νότιας Ισλανδίας, σχετικά με το ενδεχόμενο έκρηξης του ηφαιστείου Fagradalsfjall.

Ads

Χιλιάδες έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, με χωριά να ερημώνουν, ενώ κάτοικος της περιοχής που μίλησε στην ΕΡΤ ανέφερε πως «το έδαφος σηκώνεται κάθε ημέρα κατά 8,8 χιλιοστά».

Συνολικά 30 χώρες και διάφορα υπερπόντια εδάφη έχουν γνωρίσει μέχρι στιγμής ηφαιστειακές εκρήξεις το 2023. Πολλές από αυτές συνέβησαν σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, όπως στις Αλεούτιες Νήσους στην Αλάσκα, ωστόσο δεν πρόκειται για τον κανόνα.

Γενικότερα, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που ζουν κοντά σε ηφαίστεια και αναγκάζονται να φύγουν από το σπίτι τους, όταν επίκειται έκρηξη, ή έστω όταν υπάρχει κίνδυνος, όπως στην Ισλανδία.

Ads

Μεταξύ των χωρών που έχουν δει εκρήξεις φέτος, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Ηφαιστειότητας του Ινστιτούτου Smithsonian, το Μεξικό, το Ελ Σαλβαδόρ, οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία και η Νικαράγουα είναι μεταξύ των χωρών στις οποίες συναντάται μεγάλος αριθμός ανθρώπων που βρίσκεται κοντά σε ηφαίστεια.

Infographic: The World Map of Volcanic Activity | Statista You will find more infographics at Statista

Όπως αναφέρει το Statista, επικαλούμενο στοιχεία του Παγκόσμιου Προγράμματος Ηφαιστειότητας, η Ινδονησία έχει τα περισσότερα πρόσφατα ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, 55 συγκεκριμένα. Η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν με 40 και 39. Δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής καθώς και τρία έθνη στον Ειρηνικό εμφανίζονται μεταξύ επίσης των 8 πρώτων. Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τόσα ενεργά ηφαίστεια όσα και η Ισλανδία, αν και αυτά βρίσκονται στα υπερπόντια εδάφη και διαμερίσματά τους, όπως η Γουαδελούπη, η Μαγιότ, η Γαλλική Πολυνησία και η Λα Ρεϊνιόν, καθώς και οι Νότιες Νήσοι Σάντουιτς, η Ανάληψη και το Μονσεράτ, μεταξύ άλλων.

Infographic: The Countries With the Most Active Volcanoes | Statista You will find more infographics at Statista