Το Charlie Hebdo αναδημοσιεύει τα σκίτσα, που απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ και έγιναν η αφορμή να γίνει στόχος δολοφονικής επίθεσης του 2015. 

Ads

«Δεν θα κοιμηθούμε ποτέ. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ», γράφει ο διευθυντής του σατιρικού περιοδικού, στο φύλλο που είναι διαθέσιμο από σήμερα στο διαδίκτυο και θα κυκλοφορήσει στα περίπτερα αύριο, ημέρα κατά την οποία ξεκινά η δίκη των συνεργών των δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης. 

Δεκατρείς άνδρες και μια γυναίκα θα καθίσουν στο εδώλιο καθώς κατηγορούνται ότι παρείχαν στους επιτιθέμενους όπλα και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Αυτά τα 12 σκίτσα, που είχαν δημοσιευθεί αρχικά στη δανέζικη εφημερίδα Jyllands-Posten στις 30 Σεπτεμβρίου 2005, στη συνέχεια από τη Charlie Hebdo το 2006, δείχνουν τον προφήτη να φοράει μια βόμβα αντί για τουρμπάνι, ή έναν άνθρωπο που κρατάει μαχαίρι δίπλα σε δύο γυναίκες καλυμμένες με μαύρα ρούχα.

Ads

Το περιοδικό έλαβε επανειλημμένα απειλές μετά τη δημοσιοποίηση των σκίτσων, μάλιστα σε μία περίπτωση τα γραφεία του πυρπολήθηκαν, μέχρι που φτάσαμε στην αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που αποδεκάτισε την συντακτική ομάδα του περιοδικού και προκάλεσε έκρηξη διαδηλώσεων στη Γαλλία. 

Εκτός από τα δανέζικα σκίτσα, στην πρώτη σελίδα του επόμενου φύλλου της Charlie Hebdo, υπό τον τίτλο, «Όλα αυτά γι΄αυτά», αναδημοσιεύεται επίσης ένα σκίτσο του προφήτη που υπέγραφε ο σκιτσογράφος Cabu, ο οποίος δολοφονήθηκε στην επίθεση.

«Μας ζητούνταν συχνά από τον Ιανουάριο του 2015 να δημοσιεύσουμε και άλλα σκίτσα του Μωάμεθ. Πάντα το αρνούμαστε, όχι γιατί αυτό θα απαγορευόταν, ο νόμος μας το επιτρέπει, αλλά γιατί έπρεπε να υπάρχει ένας καλός λόγος για να το κάνουμε, ένας λόγος που θα είχε ένα νόημα και που φέρνει κάτι στη δημόσια συζήτηση», εξηγεί η σύνταξη της εφημερίδας, σε ένα άρθρο που δημοσιεύεται στο ίδιο φύλλο.

«Η αναπαραγωγή αυτών των σκίτσων την εβδομάδα που ξεκινά η δίκη των επιθέσεων του Ιανουαρίου του 2015 μας φάνηκε ως εκ τούτου εκ των ων ουκ άνευ», προσθέτει η ομάδα.