Σύμφωνη είναι η Χαμάς με τις αρχές που διατυπώνονται στο σχέδιο εκεχειρίας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ο ηγέτης της οργάνωσης με έδρα το Κατάρ, Ισμαήλ Χανίγια, σε τηλεοπτικό διάγγελμα με την ευκαιρία της ισλαμικής γιορτής Eid al-Adha την Κυριακή.

Ads

Ads

«Η Χαμάς και οι (παλαιστινιακές) ομάδες είναι έτοιμες για μια συνολική συμφωνία που συνεπάγεται κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, ανοικοδόμηση όσων καταστράφηκαν και μια συνολική συμφωνία ανταλλαγής», δήλωσε ο Χανίγια, αναφερόμενος στην ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Στις 31 Μαΐου ο Μπάιντεν παρουσίασε αυτό που αποκάλεσε σχέδιο «τριών φάσεων», δηλαδή την ισραηλινή πρόταση η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, η οποία θα περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καθώς και σταδιακή ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.

Η Αίγυπτος και το Κατάρ – που μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες μεσολαβούν μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ – δήλωσαν στις 11 Ιουνίου ότι έλαβαν απάντηση από τις παλαιστινιακές ομάδες στο αμερικανικό σχέδιο, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ενώ το Ισραήλ δήλωσε ότι η Χαμάς απέρριψε βασικά στοιχεία του αμερικανικού σχεδίου, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε στο Reuters ότι οι αλλαγές που ζήτησε η ομάδα «δεν ήταν σημαντικές».

Διαβάστε επίσης: Ισραηλινός στρατός / Τακτική καθημερινή παύση στη Γάζα για «ανθρωπιστικούς σκοπούς», αλλά οι επιθέσεις θα συνεχιστούν στα νότια – Άγνοια δηλώνουν Νετανιάχου, υπουργός άμυνας