Συνομιλίες μεταξύ της Χαμάς και του κόμματος Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς θα διεξαχθούν στην Κίνα στα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με αξιωματούχους και από τις δύο πλευρές, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters την Τετάρτη, μετά τους δύο πρόσφατους γύρους συνομιλιών συμφιλίωσης, έναν στην Κίνα και έναν στη Ρωσία.

Ads

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αρνήθηκε να σχολιάσει, πρόσθεσε το διεθνές ειδησεογραφικό μέσο.

Οι συναντήσεις των πολιτικών της Χαμάς με αξιωματούχους του κόμματος Φατάχ που ελέγχει την παλαιστινιακή πολιτική στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, δείχνουν τον στόχο της ομάδας να διαμορφώσει τη μεταπολεμική τάξη στα παλαιστινιακά εδάφη, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις εντός της Χαμάς, όπως τονίστηκε.

Το πρόσωπο αυτό, όπως και άλλοι ανώνυμοι αξιωματούχοι, αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή δεν είχαν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα με τα μέσα ενημέρωσης, όπως υπογραμμίστηκε.

Ads

Η Χαμάς, η οποία κυβερνούσε τη Γάζα πριν από τον πόλεμο, αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να είναι μέρος οποιασδήποτε διεθνώς αναγνωρισμένης νέας κυβέρνησης των παλαιστινιακών εδαφών, όταν τελειώσουν τελικά οι μάχες στον θύλακα, δήλωσε η πηγή.

Παρ’ όλα αυτά, θέλει η Φατάχ να συμφωνήσει σε μια νέα τεχνοκρατική διοίκηση για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα ως μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής συμφωνίας, δήλωσε η πηγή και ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Μπασίμ Ναΐμ.

«Μιλάμε για πολιτική εταιρική σχέση και πολιτική ενότητα για την αναδιάρθρωση της παλαιστινιακής οντότητας», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ναΐμ, ο οποίος συμμετείχε στον προηγούμενο γύρο των συνομιλιών στην Κίνα.

«Είτε η Χαμάς βρίσκεται στην κυβέρνηση είτε εκτός αυτής, αυτό δεν αποτελεί πρωταρχικό αίτημα του κινήματος και δεν το θεωρεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφιλίωση», είπε. Ο Ναΐμ, όπως και μεγάλο μέρος της πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς, βρίσκεται στην εξορία εκτός Γάζας.

Η επόμενη λοιπόν συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εν μέσω προσπαθειών των διεθνών διαμεσολαβητών να καταλήξουν σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για τη Γάζα, με ένα από τα βασικά σημεία εμπλοκής να είναι το σχέδιο για την «επόμενη ημέρα» – δηλαδή πώς θα κυβερνηθεί ο θύλακας.

Η προοπτική επιβίωσης της Χαμάς ως πολιτικού παράγοντα με επιρροή αποτελεί ακανθώδες ζήτημα για τα δυτικά κράτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ αντιτίθενται σε οποιονδήποτε ρόλο της Χαμάς στη διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου η επίθεση του Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 36.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει αμφιβολίες ότι το Ισραήλ θα καταφέρει να εξαλείψει την ομάδα. Ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στις 14 Μαΐου ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί απίθανο το Ισραήλ να επιτύχει «ολοκληρωτική νίκη».