Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν θα συμμετάσχει σε ένα νέο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη στο Κατάρ, ελαχιστοποιώντας τις ελπίδες για μια εκεχειρία που θα μπορούσε, σύμφωνα με ιρανικές πηγές, να συγκρατήσει μια ιρανική επίθεση αντιποίνων κατά του Ισραήλ.

Ads

Τρεις ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι μόνο μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα θα συγκρατούσε το Ιράν από τα άμεσα αντίποινα κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στο έδαφός του τον περασμένο μήνα.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ταυτόχρονα πως αναμένουν ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, όπως είχε προγραμματιστεί, στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα, την Πέμπτη, και ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι ακόμη εφικτή. Ωστόσο, ο ενημερωτικός ιστότοπος Axios ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή που αναμενόταν να ξεκινήσει την Τρίτη.

Διαβάστε επίσης: Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης / Το Ιράν θα εκτελέσει την εντολή του ανώτατου ηγέτη

Ads

Η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στις συνομιλίες της Πέμπτης, αλλά η Χαμάς, η παλαιστινιακή μαχητική ομάδα που ελέγχει τη Γάζα, ζήτησε ένα πρακτικό σχέδιο για την εφαρμογή μιας πρότασης που έχει ήδη αποδεχθεί – και όχι απλώς περισσότερες συνομιλίες.

Το Ιράν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει εκπροσώπους στις επικείμενες συνομιλίες στο Κατάρ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπως δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, στο Associated Press.

«Δεν έχουμε εμπλακεί στις έμμεσες διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του καθεστώτος, που διευκολύνονται από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ, και δεν έχουμε καμία πρόθεση να εμπλακούμε σε τέτοιες διαπραγματεύσεις», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση του Ιράν.

«Η Χαμάς είναι δεσμευμένη στην πρόταση που της παρουσιάστηκε στις 2 Ιουλίου, η οποία βασίζεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην ομιλία του Μπάιντεν, και το κίνημα είναι έτοιμο να ξεκινήσει αμέσως συζήτηση για έναν μηχανισμό που θα την εφαρμόσει», δήλωσε στο Ρόιτερς ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σαμί Αμπού Ζούχρι.

«Η μετάβαση σε νέα διαπραγμάτευση επιτρέπει στην κατοχή να επιβάλει νέους όρους και να χρησιμοποιήσει τον λαβύρινθο της διαπραγμάτευσης για να διεξάγει περισσότερες σφαγές», πρόσθεσε.

Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα αποσκοπούσε στον τερματισμό των μαχών στη Γάζα και θα εξασφάλιζε την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στον θύλακα σε αντάλλαγμα για πολλούς Παλαιστίνιους που φυλακίζονται από το Ισραήλ, αλλά οι δύο πλευρές παραμένουν διχασμένες.

Η Χαμάς θέλει μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα ως βασική προϋπόθεση για την απελευθέρωση των ομήρων, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου λέει ότι θα συμφωνήσει μόνο σε μια παύση των μαχών για να επιτρέψει την επιστροφή όσο το δυνατόν περισσότερων ομήρων. Ο ίδιος έχει επανειλημμένα πει ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει μόνο όταν εξαλειφθεί η Χαμάς.

Προσπάθειες Χόχσταϊν

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, αφού εκείνο σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού τον περασμένο μήνα, ο Άμος Χόχσταϊν, ανώτερος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, προσγειώθηκε στη Βηρυτό την Τετάρτη.

Ο Χόχσταϊν θα συναντηθεί με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι, ο οποίος ηγείται του ένοπλου κινήματος Αμάλ, το οποίο είναι σύμμαχος της Χεζμπολάχ και έχει επίσης εκτοξεύσει ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

«Αντιμετωπίζουμε αβέβαια ‘παραθυράκια’ για πιθανή διπλωματική λύση για να αποτρέψει τον πόλεμο και να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα», δήλωσε ο Μικάτι σε ομιλία του πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη.

Ο Μικάτι δήλωσε ότι οι συνομιλίες με Άραβες και Δυτικούς ηγέτες έχουν ενταθεί λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης στο Λίβανο και την περιοχή.

Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έστειλαν το USS Georgia, ένα πυρηνικό υποβρύχιο, στη Μέση Ανατολή εν μέσω αυξημένων εντάσεων για πιθανές επιθέσεις αντιποίνων από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, μετά από τις τελευταίες συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ.

Το Newsweek έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πυρηνικό υποβρύχιο, το οποίο είναι εξοπλισμένο με περισσότερους από 150 πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Tomahawk. Το αδελφό του υποβρύχιο, το Florida, είχε ήδη συμμετάσχει σε πλήγματα εναντίον στόχων των Χούτι στην Υεμένη τον περασμένο Ιανουάριο.

Η ομάδα αμφίβιας ετοιμότητας Wasp αναπτύχθηκε στην περιοχή επίσης τον Ιούνιο, και επιχειρεί στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία υπάγεται στην Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ.

Επιπλέον, μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εξοπλισμένη με μαχητικά αεροσκάφη F-35 stealth σπεύδει στη Μέση Ανατολή. Η ARG αποτελείται από το πλοίο αμφίβιας επίθεσης πολλαπλών χρήσεων USS Wasp και την επιβιβασμένη 24η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών, το αποβατικό πλοίο αποβάθρας USS Oak Hill, και την αμφίβια μεταφορική αποβάθρα USS New York. Δύο αντιτορπιλικά – το USS Bulkeley και το USS Roosevelt – βρίσκονται στην περιοχή εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Ένα τρίτο αντιτορπιλικό, το USS Laboon, βρίσκεται στο λιμάνι του Κόλπου της Σούδας. Το Laboon πέρασε μήνες σε αναμονή στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης στο πλαίσιο της αντίδρασης των ΗΠΑ στις επιθέσεις των Χούτι κατά των εμπορικών ναυτιλιακών οδών.

Επίσης, το αντιτορπιλικό USS Cole επιχειρεί στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου το Πολεμικό Ναυτικό αντιμετωπίζει συνεχείς συγκρούσεις εδώ και μήνες.

Όπως το Laboon και πολλά άλλα αμερικανικά πολεμικά πλοία, το Cole συμμετέχει εδώ και αρκετές εβδομάδες στη συνεχιζόμενη αποστολή του Πολεμικού Ναυτικού κατά των Χούτι. Στο πλαίσιο αυτής της αποστολής, το εν λόγω πολεμικό πλοίο έχει αναλάβει την υπεράσπιση των εμπορικών ναυτιλιακών οδών στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν – αμφότερες υπάγονται στην Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ή Centcom – από πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύουν οι αντάρτες της Υεμένης.

Ομάδα κρούσης αποτελούμενη από το αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt και τέσσερα αντιτορπιλικά – συγκεκριμένα τα USS Michael Murphy, USS John S. McCain, USS Daniel Inouye και USS Russell – επιχειρεί επίσης γύρω από τον Κόλπο του Ομάν.

Μια δεύτερη επερχόμενη ομάδα κρούσης αποτελείται από το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln και τα αντιτορπιλικά USS Spruance, USS Stockdale, USS Frank E. Petersen και USS O’Kane.

Η ομάδα κρούσης βρίσκεται ακόμη στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, οπότε έχει ακόμη δρόμο να διανύσει μέχρι να φθάσει στη Μέση Ανατολή. Όμως ο Όστιν διέταξε την ομάδα κρούσης Lincoln να επιταχύνει τη μετάβασή της στην περιοχή.