Ορισμένες τράπεζες, κυρίως ισπανικές και ελληνικές, είναι πιθανό να ζητήσουν κρατική ενίσχυση, αναφέρει ο επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η αύξηση του κόστους δανεισμού μεταξύ των τραπεζών θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένες κυβερνήσεις σε νέα παρέμβαση διάσωσης τραπεζών, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν είχαν προσφύγει σε κρατική βοήθεια, δηλώνει.

Ads

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο επίτροπος δήλωσε ότι « Δεν μπορώ να προβλέψω τίποτα. Αλλά υποθέτω ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε ένα νέο σχέδιο διάσωσης με τις Βρυξέλλες». Ο Αλμούνια εκτίμησε ότι πιθανόν να παρουσιασθεί νέο πακέτο αποταμιεύσεων για τις τράπεζες. Όπως υπογράμμισε, θεωρεί κάτι τέτοιο πιθανό, με δεδομένο ότι το μνημόνιο της χώρας με την ευρωζώνη είχε εν μέρει τέτοια κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε σήμερα, έπειτα από συνάντηση που είχε στη Μαδρίτη με τον ισπανό πρωθυπουργο Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ότι: «Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ισπανικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, υπό τον όρο ότι γίνονται οι προσπάθειες που πρέπει να γίνουν. Αυτό που βλέπω σήμερα είναι ότι γίνονται οι προσπάθειες αυτές».

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ χαρακτήρισε επίσης αποφασιστικής σημασίας τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που ανακοίνωσε την Τετάρτη η ισπανική κυβέρνηση, κρίνοντας “απίστευτο” το γεγονός ότι το ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία αυξάνεται τόσο γρήγορα σε κάθε οικονομική κρίση.

Ads

Παράλληλα ο Θαπατέρο δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής (stress tests) στο τραπεζικό σύστημα έχει ουσιαστική σημασία για να καθησυχάζονται οι αγορές.

Επίσης, στη Γαλλία τα δύο τρίτα των πολιτών θεωρούν άδικα τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτερου ορίου ηλικίας για σύνταξη, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του ραδιοσταθμού Europe 1, που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα. Στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου TNS-Sofres-Logica το 68% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να καλύψει το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

Στις αρχές της εβδομάδας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη, στο πλαίσιο μίας μεταρρύθμισης που αποσκοπεί στην σωτηρία του καταχρεωμένου συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας το οποίο προβλέπεται να καταγράψει φέτος έλλειμμα 32 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα εργατικά συνδικάτα της Γαλλίας πρόκειται να πραγματοποιήσουν νέες διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης στις 24 Ιουνίου.