Χαλαρώνει σταδιακά ο απεργιακός κλοιός στη Γαλλία ενάντια στη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό. Ήδη, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Μασσαλίας αλλά και οι εργαζόμενοι σε τρία διυλιστήρια επέστρεψαν στις δουλειές τους. Την ίδια στιγμή, το νομοσχέδιο, που αυξάνει το κατώτατο όριο συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια ως το 2017, εγκρίθηκε από τη γαλλική Γερουσία και σήμερα οδηγείται στο κοινοβούλιο για την τελική ψήφισή του.

Ads

Οι επικεφαλής των συνδικάτων παραδέχθηκαν ότι με τη μεταρρύθμιση ένα βήμα πριν γίνει νόμος του κράτους, θα πρέπει να αλλάξουν τακτική. «Οι κινητοποιήσεις δεν τελείωσαν. Θα συνεχίσουν Θα πάρουν άλλη μορφή. Τα ζητήματα που θέσαμε δεν έχουν κλείσει», δήλωσε ο Bernard Thibault, επικεφαλής του συνδικάτου CGT.

Ήδη, τα συνδικάτα απηύθυναν κάλεσμα για νέες πανεθνικές απεργίες για αύριο και τις 6 Νοεμβρίου. Ωστόσο, τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων έχουν πάρει πλέον οι φοιτητές της χώρας. Χθες δεκάδες χιλιάδες μαθητές και φοιτητές κατέβηκαν στους δρόμους 20 μεγάλων πόλεων της Γαλλίας

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα τόνισαν ότι επιστρέφουν στην εργασία για λόγους υγιεινής. Επίσης, οι εργαζόμενοι σε τρία από τα 12 διυλιστήρια της Γαλλίας ψήφισαν υπέρ της αναστολής των κινητοποιήσεων, ενώ οι αποκλεισμοί στις 219 αποθήκες καυσίμων έχουν αρθεί σχεδόν στο σύνολό τους. «Χαιρετίζω την επιστροφή στον διάλογο και στη λογική» δήλωσε η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.

Ads