Σε ελεύθερη πτώση δείχνει να βρίσκεται η οικονομία της Αργεντινής, ιδιαίτερα μετά την ήττα του Μαουρίτσιο Μάκρι στις πρόσφατες προκριματικές εκλογές.

Ads

Το γεγονός αυτό ανάγκασε την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής να επιβάλλει περιορισμούς στην έξοδο κεφαλαίων στο εξωτερικό η οποία πλέον θα χρειάζεται την ειδική άδειά της.

Οταν, λοιπόν, οι τράπεζες της χώρας θα παίρνουν εντολή από τους πελάτες τους να μεταφέρουν ποσά στο εξωτερικό, θα πρέπει να ρωτούν πρώτα την κεντρική τράπεζα και εφόσον λάβουν τη σχετική έγκριση θα προχωρούν τη διαδικασία.

Το μέτρο αυτό κρίθηκε απαραίτητο διότι εδώ και ένα μήνα η ρευστότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων έχει υποχωρήσει κατά 15% καθώς πολλοί Αργεντίνοι έσπευσαν να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό για να προφυλαχθούν από ένα ενδεχόμενο bank run.

Ads

Οι προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή, στις οποίες ο νυν πρόεδρος Μάκρι κατεβαίνει πλέον ως outsider, είναι προγραμματισμένες για τον προσεχή Οκτώβρη.

Η οικονομία δοκιμάζεται τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια αφού ο Μάκρι όχι μόνο δεν κατάφερε να φέρει την ανάπτυξη αλλά με τις πολιτικές του βάθυνε την ύφεση. Πέρυσι η χώρα πήρε το μεγαλύτερο δάνειο της ιστορίας από ΔΝΤ ύψους 50 δις δολαρίων.