Σε πτήση από την Αθήνα προς το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, της British Airways, η οποία μετέφερε έως και 180 επιβάτες και πετούσε με περισσότερα από 250 μίλια/ώρα, αποφεύχθηκε τραγωδία στον αέρα την τελευταία στιγμή. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, το αεροσκάφος του βρετανικού κολοσσού βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από drone που πετούσε παράνομα σε ύψος 9.600 ποδιών πάνω από το Κεντ.

Ads

Σύμφωνα με την έκθεση του UK Airprox Board το περιστατικό ήταν κατηγορίας Α, καθώς υπήρχε σοβαρός κίνδυνος σύγκρουσης.

Το drone πετούσε 24 φορές πάνω από το μέγιστο νόμιμο ύψος για τις συγκεκριμένες συσκευές, το οποίο καθορίζεται στα 400 πόδια. Ο χειριστής του drone δεν έχει βρεθεί από τις αρχές, αλλά αν συλληφθεί θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης ακόμα και πέντε χρόνων.

Σε απόσταση αναπνοής

Όπως σημειώνεται στις αναφορές των πιλότων, το drone βρέθηκε σε απόσταση περίπου 1,5 μέτρο πάνω από το φτερό τους και μόλις 9 μέτρα από το πιλοτήριό τους.

Ads

Το συμβάν σημειώθηκε λίγο πριν τις 4.30 μ.μ. στις 3 Ιανουαρίου. Το Airbus A321 πετούσε περίπου έξι μίλια νότια του Sevenoaks, καθώς περίμενε τη σειρά του για να ενταχθεί στην τελευταία διαδρομή πτήσης για να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Χίθροου.

Επανειλημμένως, οι πιλότοι έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που ενέχουν οι πτήσεις των drones για τα αεροσκάφη.