Ένα βαν με ισπανικές πινακίδες κυκλοφορίας, γεμάτο με φιάλες αερίου, εντοπίστηκε κοντά στον συναυλιακό χώρο στο Ρότερνταμ, που εκκενώθηκε νωρίτερα το βράδυ της Τετάρτης, λόγω τρομοκρατικής απειλής. 

Ads

Στο συναυλιακό χώρο επρόκειτο να εμφανιστεί το συγκρότημα Allah-Las – σύμφωνα με πληροφορίες έχει πάρει το όνομα του από τον Αλλάχ -, ωστόσο, η αστυνομία έδωσε εντολή να ακυρωθεί η συναυλία και να εκκενωθεί ο χώρος. Αμέσως στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. 

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Αχμέντ Αμπουταλέμπ, το βαν βρέθηκε κοντά στο χώρο. Ο οδηγός του συνελήφθη. Η προειδοποίηση για την απειλή επίθεσης προήλθε από την ισπανική αστυνομία. 

Πάντως, ο ίδιος διευκρίνισε πως δεν είναι σαφές αν η «τρομοκρατική απειλή», λόγω της οποίας ακυρώθηκε η συναυλία, συνδέεται με το βαν που εντόπισαν οι αρχές.

image

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα πυρήνας τζιχαντιστών επιχείρησε δυο χτυπήματα στην Καταλονία με οχήματα που έπεσαν πάνω σε πλήθος, στη Βαρκελώνη και στην Καμπρίλς. Σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι και πάνω από 120 τραυματίστηκαν. 

Λίγο νωρίτερα ένα σπίτι ανατινάχτηκε στην κοντινή πόλη Αλκανάρ. Επρόκειτο για γιάφκα των τρομοκρατών, στην οποία κατασκεύαζαν βόμβες με τη χρήση φιαλών βουτανίου. Όπως ομολόγησαν οι τέσσερις συλληφθέντες του τζιχαντιστικού πυρήνα σχεδίαζαν πολύ μεγαλύτερης έκτασης χτύπημα με εκρηκτικά στο κέντρο της Βαρκελώνης.