Από σήμερα και μέχρι τις 24 Αυγούστου πραγματοποιείται στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής η διάσκεψη των χωρών του οργανισμού BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική).

Ads

Έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι από περισσότερες από 40 χώρες.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η κινεζική αντιπροσωπεία αναμένεται να καλέσει τους εταίρους της στο BRICS να μεταμορφώσουν τον οργανισμό σε έναν ολοκληρωμένο γεωπολιτικό ανταγωνιστή της ομάδας των πιο ανεπτυγμένων χωρών (G7).

Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για σύγκρουση Ινδίας-Κίνας γύρω από την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει το BRICS.

Ads

Συγκεκριμένα, το Νέο Δελχί φαίνεται να θεωρεί ότι το BRICS πρέπει να είναι ένας ουδέτερος οργανισμός, αφοσιωμένος στην υπεράσπιση των οικονομικών συμφερόντων αναπτυσσόμενων χωρών, ενώ το Πεκίνο τάσσεται υπέρ της μεταμόρφωσης του BRICS σε μία πολιτική δύναμη ικανή να αναμετρηθεί με την Δύση.

Τον Απρίλιο το πρακτορείο Bloomberg δημοσιοποίησε τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με τα οποία, από το 2020 το μέγεθος της συνεισφοράς του BRICS στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας ξεπερνά τη συνεισφορά της G7.

Το 2023 το μερίδιο της προσφοράς του οργανισμού BRICS στην παγκόσμια οικονομία θα είναι 32,1%, ενώ της G7 θα είναι 29,9%, γράφει το Bloomberg.