Τη στιγμή που για μια ακόμη εβδομάδα η Βρετανία -βαθιά διχασμένη στο εσωτερικό της- παρακολουθεί το πολιτικό προσωπικά της χώρας να προσπαθεί μάταια να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» του Brexit, όλο και περισσότεροι δείχνουν να εκτιμούν πως ένα στρατηγικό αδιέξοδο βρίσκεται προ των πυλών, ακόμη και μετά την παράταση που συμφωνήθηκε πρόσφατα.
Η Τερέζα Μέι βρίσκεται σε προφανή αδυναμία να πείσει ακόμη και το κόμμα της για τη συμφωνία που πέτυχε, κάποιο υπουργοί της σχεδιάζουν την πτώση της, το κοινοβούλιο πήρε τον έλεγχο της όλης διαδικασίας (χωρίς να έχει όμως τον τελικό λόγο), ενώ η ΕΕ δηλώνει έτοιμη ακόμη και για άτακτο Brexit. Σχεδόν κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η τελική έκβαση σε μια υπόθεση που για πολλούς χαρακτηρίζεται ως «ρώσικη ρουλέτα» τόσο για το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την ευρωπαϊκή ηγεσία.
Ποια είναι όμως τα περιθώρια που υπάρχουν πλέον στην παρούσα συγκυρία, την ώρα που όλες οι πλευρές ετοιμάζονται για την τελευταία «ζαριά»;
Η Μέι έχει ηττηθεί πλήρως – Στα χέρια των βουλευτών το Brexit
«Η πρωθυπουργός Μέι δεν έχει σχεδόν κανένα περιθώριο, αφού έχει ηττηθεί σε όσες προτάσεις έχει φέρει προς ψήφιση μέχρι τώρα» αναφέρει μιλώντας στο Tvxs.gr ο πολιτικός επιστήμονας, συντονιστής του Ευρωπαϊκού Προοδευτικού Φόρουμ και συνεργάτης του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Μελετών, Δημήτρης Ραπίδης, και προσθέτει: «Εντός της κυβέρνησης και του κόμματός της έχει διαμορφωθεί μια ισχυρή αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα η ίδια η Μέι να μην έχει ούτε την πλειοψηφία, ούτε τους πολιτικούς συσχετισμούς με το μέρος της για να αντιστρέψει την κατάσταση».
Παράλληλα, ο κύριος Ραπίδης χαρακτηρίζει «ιστορική» την απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων να πάρει τον έλεγχο της διαδικασίας από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι: «Το Brexit είναι στα χέρια των βουλευτών τώρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι την Τετάρτη (27 Μαρτίου) η Βουλή θα έχει την ευκαιρία να ψηφίσει μία σειρά από ενδεικτικές επιλογές, ώστε να υπάρξει μια σαφή κατεύθυνση για την έξοδο του Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Τα ζητήματα που θα μπουν προς ψήφιση αφορούν την ανάκληση του άρθρου 50 και την ακύρωση του Brexit, ένα δεύτερο δημοψήφισμα, εκ νέου τη συμφωνία της Μέι μαζί με την τελωνειακή ένωση και την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, αλλά και την αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία».
Παράλληλα όμως σημειώνει τον κίνδυνο «να μην υπάρξει τελικά συναίνεση, να μην περάσει καμία από τις παραπάνω προτάσεις, είτε από την ίδια τη βρετανική Βουλή, είτε σε δεύτερο επίπεδο από την ΕΕ, και να βρεθούμε και πάλι στο σημείο μηδέν».
Διχασμένη ανάμεσα σε δυο φανατικά στρατόπεδα η κοινωνία – Μοναδική διέξοδος οι εκλογές
Αναφερόμενος στον κοινωνικό αντίκτυπο που ενυπάρχει, βλέπει ιδαίτερα πολωμένο κλίμα επισημαίνοντας: «Όλη αυτή η διαδικασία πολώνει την κοινωνία και δημιουργεί δύο φανατικά στρατόπεδα. Εκείνους που επιθυμούν την ανατροπή της κατάστασης και την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ, είτε με ανάκληση του άρθρου 50 είτε με νέο δημοψήφισμα, και εκείνους που θέλουν σκληρό Brexit με κάθε κόστος. Η βρετανική κοινωνία «βράζει», καθώς και οι δύο πλευρές νιώθουν εγκλωβισμένες από τη σημερινή κατάσταση».
«Εκείνο που είναι δεδομένο είναι ότι με την παρούσα σύνθεση της Βουλής των Κοινοτήτων, καμία από τις δύο αυτές προτάσεις δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την πλειοψηφία» τονίζει ο κύριος Ραπίδης και συνεχίζει: «Η μοναδική, ίσως, διέξοδος θα ήταν η προκήρυξη εκλογών για να αλλάξουν οι πολιτικές ισορροπίες και οι συσχετισμοί υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς. Το σχέδιο Μέι, εκτός εάν υποστεί δραματικές αλλαγές, μοιάζει καταδικασμένο σε αποτυχία, ενώ και η ίδια η Πρωθυπουργός έχει σπαταλήσει όλο το πολιτικό της κεφάλαιο χωρίς επιτυχία μέχρι τώρα».
Εκφράζει μάλιστα τον φόβο «όσο παραμένουν οι σημερινοί συσχετισμοί στη Βουλή των Κοινοτήτων» να βρεθούμε ενώπιον ακόμη κι ενός άτακτου Brexit.
Σε κάθε περίπτωση όμως αναφέρει πως «είναι αδύνατο να έχουμε σαφή εικόνα για την επόμενη μέρα. Είναι μια εντελώς πρωτόγνωρη κατάσταση, και θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί στις εκτιμήσεις μας».
Εκφράζει όμως την προσδοκία «ότι δεν θα επέλθει αυτή η καταστροφή για την οποία μιλούν κάποιοι. Και σε Βρυξέλλες και σε Λονδίνο υπάρχει η μίνιμουμ δυνατή αναγνώριση των μεγάλων προκλήσεων που κρύβει σε διαφορετικά επίπεδα το Brexit. Δεν νομίζω ότι θα βρεθούμε προ κατακλυσμιαίων αλλαγών, και πως αμφότερες οι πλευρές, αργά ή γρήγορα θα βρουν κοινό τόπο, μακριά από το «chicken game» που βλέπουμε σήμερα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >