Για «αίσθηση διάκρισης» έναντι πολιτών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Βρετανία κάνουν λόγο ακτιβιστές, οι οποίοι ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πολιτών μετά το brexit.

Ads

«Είδαμε μερικές αγγελίες για εργασία που έγραφαν μόνο για Βρετανούς. Υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να νοικιάσουν σπίτι, να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό, γίνεται όλο και πιο δύσκολο ή κάποιες φορές δεν δίνονται δάνεια γιατί οι τράπεζες θέλουν να ξέρουν εάν ο κόσμος θα μπορεί να παραμείνει στη Βρετανία ή όχι» δήλωσε σχετικά μια ακτιβίστρια σύμφωνα με το euronews.

Η ομάδα που αποτελείται από 3 εκατομμύρια μέλη θέλει μία γρήγορη συμφωνία για τα δικαιώματα των πολιτών και μία απλοποιημένη διαδικασία για άδεια παραμονής στη Βρετανία.

Ένας δικηγόρος που ασχολείται με θέματα μετανάστευσης είπε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να ενημερώσει τους Ευρωπαίους πολίτες για τις μελλοντικές τους προοπτικές.

Ads

«Η κυβέρνηση ενημέρωσε τους πολίτες από την ΕΕ ότι πρέπει να εγγραφούν για ειδοποιήσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και αυτό είναι. Σίγουρα, συμβουλεύω τους πελάτες να λαμβάνουν πλήρεις πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσο πληρούν τις προϋποθέσεις για μόνιμη διαμονή σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, εάν μεταναστεύουν μόνιμα σε διάστημα 2 ετών ή πώς αλλιώς μπορούν να επηρεαστούν, εάν μπορούν να αποκτήσουν βρετανική ιθαγένεια και ούτω καθεξής».

Οι περιορισμοί της μετανάστευσης θα προκαλέσουν απώλειες για τη βρετανική οικονομία – είπε ένας εμπειρογνώμονας της PwC στη διάσκεψη.

Πρόσθεσε ότι στο Λονδίνο υπάρχουν 300 χιλιάδες εργαζόμενοι στις κατασκευές, το 50% των οποίων είναι μετανάστες.

Και το 20% των Βρετανών εργαζομένων θα συνταξιοδοτηθούν σε 5 χρόνια.

Έτσι, μόνο στο Λονδίνο θα υπάρξει έλλειμμα 230 χιλιάδων εργατών κατασκευής σε 5 χρόνια.

«Το έλλειμμα, θα αγγίξει σε περίπου πέντε χρόνια τους 230 χιλιάδες ανθρώπους το μέγεθος μιας πόλης όπως το Λούτον. Έτσι, στο Λονδίνο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα υπάρξουν τεράστια κενά, που πρέπει να καλυφθούν λόγω της πιθανής απώλειας των μεταναστών».